neděle 30. března 2014

14 Oblíbená kosmetika posledního měsíce

Připadá mi, že čím jsem starší, tím líp odhadnu, co pleti momentálně chybí nebo čeho je nadbytek. Markantní bývá hlavně spánkový deficit a lajdácký pitný režim, ale taky třeba přehnaná péče nebo ne úplně vyladěné složení obličejového oleje. Jakmile si ráno po probuzení opláchnu obličej, vím většinou, na čem jsem a po čem do šuplíku sáhnout. Což platí hlavně o pečující kosmetice, ale i takový minerální pudr zvolený s ohledem na aktuální formu dokáže udělat divy. Po dlouhé době ale chodím naprosto bez minerálního pudru a líčím si jenom oči a rty, protože prostě vůbec necítím potřebu na pleti cokoli korigovat.  

Pleť už pěkných pár týdnů odličuju meruňkovým olejem a netrpělivě čekám, až ho konečně vypotřebuju. Na odlíčení se totiž nehodí, je pro tenhle účel moc suchý. Například s řasenkou si vůbec neporadí. Proto jsem ráda za černé mýdlo, které zbytky makeupu odstraní natošup. Před pár dny jsem se taky vrátila k obličejovému toniku. Ráno pleť po opláchnutí přejedu vatovým tamponem navhlčeným směsí vody a jablečného octa a podle potřeby promažu olejem a krémem. Většinou se ale nepotřebuju mazat vůbec, takže se rovnou vrhnu na líčení.  


Hloubkové čištění provádím zhruba jednou za týden, střídám rasul a vaječný bílek. Nejsem si jistá, který z nich líp čistí póry a sjednocuje tón pleti, oba dva jsou naprosto bezkonkurenční (ve srovnání s červeným nebo zeleným jílem, či nedávno poprvé vyzkoušenou neemovou maskou). S rasulem je při smývání větší piplačka, bílek se zase musí na obličeji nechat déle působit. 


Denní a večerní péči obstarává krém od Herbfarmacy na pravé půlce obličeje a obličejový olej vlastní výroby na půlce levé. Pod oba stříkám růžovou vodu od Purity Vision. (Ta voda mimochodem nic moc, mám asi vyšší nároky.) Zanedlouho budu moct vyhodnotit výsledky měsíc trvajícího testu - je lepší Herbfarmacy, nebo olej? Nechte se překvapit. 


A teď k líčení. Když mám chuť, použiju minerální pudr od Idun Minerals, třebaže hlavní účel jeho používání je hlavně snaha ho vypotřebovat. Mám ho dva a půl roku a do nedávna jsem si ho nostalgicky šetřila stejně jako pár kousků jiné oblíbené minerální kosmetiky. A i když minerální pudr obvykle nepodléhá zkáze, pokud se tedy štětcem nešmrdlá ve víčku, uzavřela jsem sama se sebou kompromis, že si raději časem koupím nový, než abych z nostalgie schovávala zbytky starého. 

Surfer Girl od Lily Lolo je momentálně nejfrekventovanější ze všech mých vlastněných tvářenek a bronzerů a to kvůli svěžímu růžovému pigmentu se studeným podtónem. 


Protože mám mastná víčka a teď zjara si ve větrném a prašném počasí na oči sahám víc než obvykle, bez silikonové báze se bohužel neobejdu. Lumene nahradil Anti-Aging Primer Potion od Urban Decay a ano, připojila jsem se k zástupu spokojených uživatelek. Paletku Styvmorsviol (v překladu hezky poeticky "maceška") od Idun Minerals už asi od vidění tady na blogu znáte. A taky Korres kompaktní oční stíny mi dělají radost. Ten zlatavý úplně napravo (odstín 25 Golden) mám asi vůbec nejradši. Všechny stíny od Korres jsou trochu tvrdší než Idun, ale nejsou nijak barevně plytké, jak jsem se bála. Naopak. Kromě toho vydrží celý pracovní den ve stejné intenzitě jako ráno při aplikaci (stejně jako Idun) a nepráší. 

Možná na fotce postrádáte řasenku... No, tak ta poslední měsíc odpočívá v šuplíku. Jak je mi proti srsti si na obličej cokoli lepit nebo se jinak nechat vylepšovat, nechala jsem se přemluvit na prodloužení řas. Řasenka tudíž úplně odpadla. Linky od Physicians Formula naopak zaměstnávám skoro každý den, chci otestovat onen slibovaný "boost" a vyzkoušet, jestli moje vlastní řasy budou po odstranění těch nalepených v dobré kondici. 



A na závěr pár rtěnek. Tíhnu obecně spíš ke studeným a neutrálním odstínům a teď zjara mám víc než kdy jindy v oblibě tóny růžové. Sangria od Ecco Bella a Körsbär od Idun Minerals nosím v kabelce permanentně. Rtěnkobalzám v odstínu Between You&Me od Everyday Minerals je zase dobrým kompromisem ve dnech, kdy rty vysušuje vítr a pořád ještě studená rána... 


Otázka úplně na závěr: Nezkoušeli jste někdo makeup od Kjaer Weiss nebo Zuii? Potřebovala bych vědět, jak moc do růžova nebo žluta táhnou ve srovnání s vaším podtónem pleti. Díky za případné komentáře! 

čtvrtek 27. března 2014

3 Pět prázdných (Peter Lamas, Beesline, Now Solutions, Mineral Fusion, Out of Africa)

Jakou kategorii máte radši? "New in" nebo "spotřebováno? Já hlasuju pro tu druhou v pořadí, protože si myslím, že spotřebovávat až do úplné vypotřebovanosti je v dnešní dobře o hodně důležitější než neustále nakupovat a vyhazovat balení z poloviny prázdná.  


Hydratační sójový šampon Peter Lamas
Jeden z mnoha bezsilikonových a bezsulfátových šamponů, po němž se poškozené nebo suché vlasy budou podobat koudeli. Nádherně voní, velmi dobře myje a šetrně čistí pokožku hlavy. Pokud máte normální vlasy, obejdete se i bez kondicionéru, v jiných případech to bude chtít balzám nebo nějaký kyselý oplach, prostě něco pro snadnější a bezbolestné rozčesávání. Více zde.


Noční vlasová maska Beesline
Tahle maska mi bude chybět ze dvou důvodů: perfektně dá do pořádku suché, rozevláté vlasy, aniž by je zatížila, a kromě toho květinově jemně, ale dlouho voní. Představte si vlasy jako na fotce, ale lesklejší a provoněné, tak tohle dokázali v Beesline. Loni jsem v Iráku koupila dvě podobné masky a jednu darovala kamarádce - trochu mě hlodalo, že jsem si ji nenechala, ale pak jsem došla k závěru, že darovat věci, na kterých mi samotné nezáleží, není projevem opravdové náklonnosti. 
Víc tady

Mandlový olej Now Solutions
S mandlovým olejem jsem kdysi započala svoji obličejovou péči a pořád patří ke stálicím v mé koupelnové skříňce. Teď už jen jako odličovač. Mandlový olej patří k mastnějším olejům, kterým vstřebání trvá až kolem hodiny, a má dlouhou trvanlivost (2-4 roky při správném skladování). Skládá se hlavně z jednoduchých nenasycených omega 9 kyselin. Nepoužívám ho jako složku obličejových olejů, protože měl tendenci mi ucpávat póry, zato v tělové péče mi vyhovuje mnohem víc. Dá se použít k naředění suchých olejů a poslouží jako masážní olej. Měl by být dobře snášen i lidmi, kteří jsou alergičtí na ořechy. 

Prodlužovací řasenka Mineral Fusion, odstín Rock
Druhá tuba vypotřebovaná a třetí čeká na otevření. Lepší řasenku v kategorii "skoro přírodní složení" ("překáží" tam parafín, ale i ten je přírodního původu, že ano) jsem zatím nenašla. Recenze zde

Černé mýdlo Out of Africa
Nevysušuje, šetrně čistí, i když bych si přála o něco větší efektivitu. Africkému jmenovci od Akoma nesahá ani po kolena, co se projasněné, sjednocené pleti a čistých pórů týká. V zimě mi mýdlo opravdu imponovalo, přesto o další koupi neuvažuju. Jsem však ráda, že jsem díky němu našla cesta k Akoma. 
Recenzi najdete tady.

úterý 25. března 2014

0 Kolik kliků zvládnete bez odpočinku? + Týden 13 (repríza hodinovky)

Výsledky jsou dost slušné! Oceňuju fakt, že jste vydrželi celých pět dní a že jste se každý den zmáčkli na maximum. Kromě fyzičky to dá dost zabrat i psychice, přece jenom dostat se přes práh komfortu vyžaduje trochu zvědavosti, drzosti a někdy i bezohlednosti vůči svému pohodlnému já. Ale jak tohle člověk několikrát zkusí a zjistí, že přežil, najednou v něm začne hlodat červíček a chce se mu svoje hranice posunovat dál a dál. Snad to máte podobně!


Strata: "první dny to bylo strašný, protože ruce chtěly jet ale záda to nedávaly (mám docela slabý střed těla), tak jsem se na to trochu zaměřila a jak se to zvedlo! :)" 

Konvička Čajová začala první den s odpočinkem ve střeše, ještě než jsem stihla postnout svoji odpověď, že bychom to mohli zkusit bez odpočinku. Osobně mě nikdy nenapadlo jít při odpočinku do střechy. Sem tam v pondělí zajdu na bodypump a ke konci lekce jedeme 4 x 12 kliky v různých variantách (diamantové, diagonální, ve střeše a klasické). Můj "odpočinek" vypadá tak, že se zřítím na podlahu a ztěžka oddychuju, takže díky za tip, že odpočívat se dá i ve střeše. Když už nic, vypadá to elegantněji. 



Maata001 napsala dnes jako třetí a do své tabulky přidala i pocity. Stručné a přitom výmluvné :) Jsem ráda, že Tě výzva bavila, maato!

Mně překvapil skok čtvrtého dne. Jako kdybych se utrhla, kliky mi najednou šly pocitově i fyzicky mnohem líp. Předtím, než jsem se kliky naučila pořádně dělat až po pečlivém, pomalém provádění negativní fáze, jsem měla trochu komplexy, že jich zvládnu málo. Dnes už je to mnohem lepší (a souhlasím se Stratou, že ohlídat si střed těla je alfa a omega klikování). 




Týden 13:
Někdy na podzim jsme se vydali na hodinu ven, tento týden už je astrologické jaro a já bych hodinovku ráda zopakovala. Běhejte, popobíhejte nebo se běžte projít na čerstvém vzduchu celých 60 minut. Připojte nějakou momentku, napište, jakým tempem a případně jakou vzdálenost jste urazili. Nejpozději do neděle 30/3 2014 do 19 hod. čekám na vaše maily na norsk.skogis@gmail.com.

Mějte se krásně a díky za vaši účast!

neděle 23. března 2014

10 Prevence z apotéky aneb "lepší drobné ústupky než vážné komplikace"

A pokud se vůbec jedná o ústupky, myslím tím ústupky vlastní pohodlnosti, protože to je základním "problémem" prevence, ona musí být dlouhodobá a disciplinovaná, aby byla účinná, kdežto léky bývají rychlým řešením. V dnešní upěchané době se víc sahá k lékům, než že by se nemocem předcházelo (aspoň mi to tak přijde). 

Takže dneska vám ukážu něco málo z mojí domácí apotéky (to slovo s významem "sklad" se mi líbí víc než lékárna, poněvadž ta odkazuje k lékům), s čím jsem přežila letošní vlahou zimu bez chřipky, vážnějšího nachlazení, bolavých kloubů a svalů a relativně bez vrásek.  


Zázvor - už jsem o něm psala, víc zde. Krásně a dlouho hřeje, pokud se použije do zábalů. 

Kurkuma - na obličej jako součást masek. Do jídla nebo rozmíchat ve vodě a vypít, pokud je v těle zánět. Tlumí záněty a uklidňuje, kromě toho skvěle barví. 

Šípky - asi můj nejoblíbenější zdroj vitamínu C. Nejoblíbenější proto, že se dá nasbírat za domem a dlouho ve spíži vydrží. Prášek si sypu na müsli nebo jím jenom tak, ráda ho používám do obličejových masek. 

Pupalkový olej - vnitřně i jako obličejový olej. Drží v šachu hladinu hormonů stejně jako olej z obilných klíčků a byl (je) to jeden z mých zachránců po vysazení HA. 

Želatina - vnitřně na nehty, na vlasy, na klouby, na pokožku. Navenek jako čisticí a stahovací obličejová maska. 


Pěkný začátek jara!

pátek 21. března 2014

28 Pravidlo 500 Daltonů

Takže už pravidelně čtete INCI, vyhýbáte se silikonům & sulfátům a parabenům, máte povědomí o aktivních látkách... 

Přemýšlíte taky nad tím, co a proč dělá pečující kosmetiku účinnou? Proč se některé krémy vsakují, zatímco masti si na kůži spíš "lehnou"? Proč se u některých projevují kožní reakce na určité složky? Jestli je hypovaný krém z reklamy obsahující peptidy a kolagen opravdu tak účinný, aby výsledkem byla "vyživená, viditelně omlazená pokožka"? 

Poněvadž mě takovéhle věci zajímají. Jak si totiž jinak koupit/vyrobit ideální pleťovou péči a utnout tak začarovaný kruh hledání-nacházení-hledání-nacházení-hledání-..., provázený konstantním odtokem peněz?



středa 19. března 2014

4 Týden 12 (kliky)

Dnes už je středa, tudíž mám trochu skluz, přesto si myslím, že dvanáctá výzva by vás mohla bavit. Už jsme dřepovali, seděli u zdi, strávili celou jednu hodinu chůzí nebo během (nebo během a chůzí), odměřovali intervaly, stoupali do schodů, zkoušeli obrácenou pyramidu, otestovali variaci na tabatu a došlo i na žabáky. 

Tento týden by mě zajímalo, jestli jsou pokroky měřitelné ze dne na den a v krátkém časovém úseku: Budeme dělat kliky. Každý den až do úterý 25/3 2014 proveďte co nejvíc kliků na jeden zátah. A druhý den zas. A tak dál, celkem 5 dnů s maximem kliků na každý z nich. Na kolenou nebo klasickou variantu, není důležité (ale vyberte si jen jednu, kterou budete dodržovat). Zapisujte si průběžné výsledky a pak mi to všechno hezky v excelovské tabulce pošlete na norsk.skogis@gmail.com nejpozději do 25/3 2014 19.00 hod


Už teď se těším na vaše výkony! Nezapomeňte, že si nepoměřujeme pindíky navzájem, ale sledujeme vlastní pokroky. Počítejte samozřejmě s lehce namoženými svaly (na druhou stranu, je to jen pět dnů...)


Veselé klikování!

P.S.: Excel samozřejmě není potřeba...

19 Malé černé podruhé: Akoma

Přestože mě černé mýdlo zn. Out of Africa zprvu moc nepřesvědčilo, v zimě se ukázalo v jinačím světle. Začala jsem pleť jsem po odlíčení umývat jen jím a najednou mi přišlo, že nic lepšího na každodenní čištění neexistuje. Když jsem po spotřebování sáhla po "tetterinovém" mýdle, začala jsem ho postrádat ještě víc... Což vyústilo v objednávku černého mýdla od Akoma (díky za podnět k hledání pravého černého mýdla, villette). 


neděle 16. března 2014

5 Voda + olej, lepší než pleťový krém?

Účinná pleťová péče bez krémů, je to možné?

Je zrovna krém bezpodmínečně nutný, aby se pleti dostalo zvlhčovacích a aktivních složek a antioxidantů? Protože když se podívám na složení obličejových krémů, vidím hlavně směs vody a tuku. Plus emulgátory, které vodu a tuk propojí. Někde kousek dál ve složení se objeví další ingredience - vazače vlhkosti, antioxidanty, vitamíny atp. A taky konzervanty. 


Jisté složky a procesy mi nasadily brouky do hlavy:

emulgátory - některé dráždí pokožku stejně jako tenzidy (Co se s emulgátory vlastně stane po proniknutí do kůže? Jak hluboko se vlastně dostanou? Snižují povrchové napětí i pod povrchem pokožky?)
konzervanty - jakmile se do nějakého kosmetického produktu přidá voda, už je zapotřebí pomýšlet na něco, co zastaví množení baktérií. Někdy mi připadá, že půlka ženského obyvatelstva vyspělých zemí pořádá hon na výrobky bez parabenů, ale co takový phenoxyethanol? Ten nevadí? 
oxidace - i když se do výrobku přidá konzervant, neznamená to, že aktivní složky zůstanou navždy aktivní. Třeba takový vitamín C oxiduje, jakmile se dostane do kontaktu se vzduchem, teplem nebo světlem. Nějak se ten vitamín C, který výrobci do krému nacpou, musí zakapslit, aby krém nezežloutnul (což vitamín C dělá - při oxidaci žloutne). 

Jak asi víte, krémy nepoužívám, nanejvýš tak masti a rostlinná másla. Důvody, proč je nepoužívám, jsou zmíněny výše. 

Zato déle než rok používám dvoufázovou péči. Krok první: spray na vodní bázi, krok druhý: olej. Nedávno jsem zase začala pokukovat po krému. Ne že by mi moje vodovo-olejová rutina nevyhovovala, jsem jenom zvědavá, jestli se složitě vyrobený krém vyrovná jednoduché péči. Takže jsem se rozhodla, že následující měsíc provedu takový malý experiment - půlku obličeje budu ošetřovat ráno i večer jako doposud (heřmánkovým hydrolátem a olejem) druhou půlku budu natírat jen krémem (Working Hands Cream od Herbfarmacy). Veškerá další péče, tzn. odličování, čištění, masky bude společná. WHC Herbfarmacy jsem vybrala kvůli sympatickému složení a taky proto, že je to momentálně jediný krém, který doma mám, jinačí jsem jen kvůli experimentu nechtěla kupovat, i když by to samozřejmě šlo. 

Složení - pro ilustraci:

OC: hydrolát heřmánku, kukui, skvalan a šípkový olej

Herbfarmacy Working Hands CreamAqua, *Aloe barbadensis (Aloe vera), *Helianthus annuus (Sunflower oil), *Macadamia tetraphylla (Macadamia nut oil), *Oenothera biennis (Evening primrose oil), sodium stearoyl lactylate (vegetable emulsifier), *Prunus armeniaca (Apricot kernel oil), *Stellaria media (Chickweed) extract, *glycerine, *glyceryl stearate (vegetable emulsifier), *Cera alba (Beeswax), cetyl alcohol (vegetable emulsifier), *Althaea officinalis (Marshmallow) extract, *ethanol (ethyl alcohol), phenoxyethanol, benzyl alcohol, potassium sorbate (Mild preservative system), tocopherol (Vitamin E oil), lactic acid, *Symphytum sp. (Comfrey), *Calendula officinalis, *Rosmarinus officinalis (Rosemary extract), *Lavandula angustifolia (Lavender essential oil), *Mentha piperita (Peppermint essential oil), *Litsea cubeba (May chang essential oil), [Essential oil ingredients include: d-limonene, geraniol and linalool] Contains nut oils. * = organic

Jsem docela zvědavá, jakým směrem se experiment bude ubírat. Budu se muset bránit ucpaným pórům? Budu muset řešit suché flíčky? Bude pleť barevně sjednocená? Vyhodnotíme 16. dubna 2014. 

P.S.: Napadlo mě, v rámci fair play, že bych měla používat stejné oleje, jaké jsou obsaženy v krému, ale nebudu si to komplikovat. 

pátek 14. března 2014

7 ... et le vert (zelený jíl)

Ka-ta-stro-fa! 

Proč: Normálně mi opakovaně "spálil" obličej (ano, i po jedné špatné zkušenosti dávám šanci podruhé a někdy i potřetí, počtvrté...). Jíl nečistí póry, nevyhlazuje kůži, nevykazuje žádné zázračné ani průměrně pozitivní efekty. Na pleti nechladí ani nepálí, ale po smytí té zelenkavé pasty z obličeje jsem byla jak rajče, s jasně ohraničenými konturami tam, kde maska končila. Purpur však zmizel během dalších dvou hodin, takže není čeho se obávat. 

Opět nepomohl ani jojobový, ani žádný jiný olej místo vody, ani kratší doba působení. Nějak nevím, co pozitivního bych na zeleném jílu mohla vyzdvihnout... Asi to, že je ho v balení hodně. Takže pokud kupec, který si kelímek vydražil, najde v jílu zalíbení, bude ho hřát u srdce, jak výhodně nakoupil. A mně doma zůstal malý pytlík s trochou prášku, to kdybych ho chtěla vyzkoušet i podesáté. 



Mohlo by to vypadat, že jsem zklamaná.
Ale nejsem, protože mám svůj rasul. 
Zaplaťpámbu.


Tímto ukončuji červeno-černo-zelenou trilogii. Předchozí díly najdete tady a tady.  

středa 12. března 2014

3 ... le noir (černý jíl)...

Koupeno někde v marockém bazaru mým drahým Mužem, který - věda, že oceňuju obličejové masky, pro něž se chodí rýt do země nebo do kuchyňské spíže - mi tohle přivezl jako pozornost z pánské jízdy podél severoafrického pobřeží. Takže originál z Maroka, tenhle jíl.   


Jak ráda bych napsala, že tenhle pravý marocký rasul je vynikající! Ale není. Voní naprosto stejně jako lámaný rasul (taky z Maroka, ale koupený v Malmö), barevně je na tom plus mínus stejně (hlavně po smíchání s vodou) a prvotní "mastný" dojem při aplikaci prsty je taky shodný s nalámaným rasulem. Tím podobnost končí. 

Zatímco lámaný rasul pleť vypne, zmenší póry, zklidní a vyčistí případné akné a navíc sjednotí pleť barevně, práškový rasul moji pleť irituje. Nezrudnu po něm sice stejně jako po zeleném jílu, o němž bude řeč příště, ale po smytí masky jdou zřetelně vidět červené stopy (které po zhruba čtvrt- až půlhodině zmizí), hlavně na citlivých oblastech jako je chřípí, spánky, čelo pod vlasovou linií nebo okolo rtů. Nedovedu si vysvětlit, co tohle zarudnutí způsobuje. Navíc se nedá říct, že bych pozorovala nějaké úžasné vypnutí pleti. Jíl je pořád lepší než většina hotových obličejových masek z drogérie, ale když už člověk zažil luxus, těžko se smiřuje s něčím míň výkonným.

Zarudnutí jsem se pokoušela eliminovat přidáním jojobového oleje nebo použitím heřmánkového čaje místo vody, lepšího výsledku jsem se však nedočkala. Škoda. Takže teď prášek slouží k mytí vlasů a funguje velice dobře. Možná proto, že ho míchám s lámaným rasulem.


Ale možná jsem jenom měla smůlu na podřadnou značku, kdo ví... 
O červeném jílu si můžete přečíst tady.
 
Pěknou středu!

pondělí 10. března 2014

8 Týdenní výzvy: budeme pokračovat?

... do Velikonoc? 

Jestli jo a vidíte v nich smysl, dejte vědět do komentářů. Pokračovali bychom plus mínus stejně jako doposud, akorát je konečně víc světla :)

sobota 8. března 2014

16 No 'poo: mytí vlasů rasulem

Po několika neúspěšných pokusech o mytí vlasů jílem jsem konečně našla optimální postup. 


Rozlámaný a práškový rasul smíchat s vodou, umíchat hladkou kaši a jemně vetřít do vlasové pokožky. Promasírovat a důkladně spláchnout vlažnou vodou. Délky případně promnout zbytkovým jílem. Na závěr opláchnout roztokem studené vody a octa. Vymačkat vodu z vlasů, prohrábnout hřebenem a volně na vzduchu nechat uschnout.

neděle 2. března 2014

4 INCI pod lupou: Mokřadkový olej (Meadowfoam Seed Oil)

Přáli jste si článek o mokřadkovém oleji, tak tady ho máte. 

Hned na úvod (a pokud máte zkušenost odlišnou od té mé, podělte se) - mokřadkový olej není žádný zázrak. Zjemňuje? Ano. Vyživuje? Ano. Chrání pokožku před vysoušením a vnějšími vlivy? Ano. 

Ale - který rostlinný olej tyto vlastnosti nemá? 


Mokřadkový olej se získává ze semen rostliny Limnanthes alba (česky zrcadlovka bílá) patřící do čeledi voďankovcovitých. Český název je trochu zavádějící, protože tmavé, mlhou obklopené mokřady jejím domovem nejsou, i když vlhkost k životu nutně potřebuje. A taky slunce. To pak svými bílými květy na vodní hladině připomíná pěnu (odtud odvozený anglický název).  

Olej má lehce nazlátlou barvu, nepostřehnutelnou vůni a dlouhou životnost díky obsaženým mastným kyselinám s dlouhým řetězcem (cca 60 % tvoří kyselina eikosanová C20:1, cca 15 % kyselina dokosanová/eruková a zbytek pak další C22 kyseliny). Legenda: Cx je lipidové číslo (C označuje uhlík, x počet jeho atomů a číslo za dvojtečkou počet dvojných vazeb). Ale to už bychom moc zabředávali do biochemie, kterou jsem nikdy hloubkově nestudovala, a jestli mám vůbec nějaké znalosti, můžu za ně poděkovat tlumočení. Právě obsah těchto kyselin je zodpovědný za srovnávání s jojobovým olejem, o kterém se na internetu dočtete: to díky kyselině eikosanové, kterou oba oleje obsahují v přibližně stejném množství (jojobový olej až kolem 70 %) a dokosanové. Mokřadkový olej navíc obsahuje další C22 kyseliny. 

Spojovala bych si mokřadkový olej s jojobovým, kdybych se o podobných vlastnostech nedočetla na internetu? Praděpodobně ne. Zatímco jojobový olej jsem svého času používala samotný k regulaci kožního mazu, tzn. abych dala do pořádku suché mapy v obličeji a zároveň omezila matnostu v T-zóně, a dosáhla viditelného zlepšení, s mokřadkovým olejem jsem tuto zimu takový úspěch neměla. Že by na tom měla podíl přítomnost těch dalších C22 kyselin? Nevím. Olej z mokřadky špatný, ale jojobovému se nevyrovná. Používám ho ale jako "nosič" (doporučuje se 5 % z celkového objemu) pro ostatní složky ve svých obličejových a tělových olejích a svou funkci plní dobře. 

Jaký pocit zanechává mokřadkový olej na pleti? 
Pokud bych ho měla srovnat s kukui a brutnákovým olejem, které taky používám nezředěné, je verdikt následující: Mokřadkový olej se vstřebává pomaleji než oba dva zmíněné, a na pleti nechává znatelnější olejovou stopu. Je jakoby hustší, klouzavější a i po hodině je na pokožce cítit, zatímco kukui nebo brutnákový už se vsákly. Z toho důvodu ho ve svých olejíčcích pro denní péči (a pod makeup) používám v menším množství než v olejích na noc (kde doporučených 5 % překračuju). 

Až mi mokřadkový olej dojde, pravděpodobně už si ho znovu nekoupím, ale raději investuji do dražšího jojobového oleje. 

Shrnutí:
INCI-název: Meadowfoam Seed Oil
Životnost: až 1 rok
Jódové číslo: 85 - 105 (olej nevysychavý, s vysokým podílem mastných kyselin)
Odolný proti vysokým teplotám

Volně čerpáno z:

sobota 1. března 2014

10 Moje oblíbené filmy - téma: sport II.

Chariots of Fire/Ohnivé vozy (1981)
Klasika. Ne každého film nutně musí nadchnout, ale minimálně kvůli srovnání s olympijskou zahajovací parafrází ho stojí za to vidět. 


The Greatest Game Ever Played/Golfový sen (2005)
Tenhle film musel natočit člověk, který má golf hodně rád. Aspoň tak mi to ze spousty záběrů přišlo. A i když golf nehraju a nerozumím mu, užila jsem si ho.


Undisputed III: Redemption/Neporazitelný: Vykoupení (2010)
Upozornění na úvod: Vypněte mozek hned s první minutou filmu, mlátičku Scotta Adkinse si užijete mnohem líp.


Peaceful Warrior/Pokojný bojovník (2006)
Upozornění na úvod: Tady mozek naopak zapněte, příběh si užijete mnohem víc. Film s přidanou hodnotou. 


Any Given Sunday/Vítězové a poražení (1999)
Testosteron stříká z každého záběru, ženský jsou ve filmu jen na ozdobu. Al Pacinův proslov se objevuje snad v každém "motivational videu" na youtube. 


Rudy/Bourák (1993)
Sdrcovka. 


A feministické okénko na závěr:
Jak jste si asi všimli, v tomto i předchozím postu figurují skoro jen mužští hrdinové. Jako by cílevědomost, houževnatost, oddanost svému cíli nebo týmová spolupráce byly jenom mužskými atributy. Což je hloupost, stačí se podívat na jakýkoli sport do kategorie žen. Tak proč se točí tak málo sportovních filmů s nějakou ženskou hrdinkou v hlavní roli? Ráda bych se podívala na celovečerní film (ne dokument), kde heroina nebude determinovaná jen vztahem k nějaké mužské postavě, kde se nebude vyskytovat množství perfektně nasvícených záběrů na hrdinčino vypracované tělo, nebudou se řešit poruchy příjmu potravy v souvislosti s tréninkem a kde i ve vedlejších rolích budou figurovat ženy. A nemusí jít nutně o film z prostředí gymnastiky, krasobruslení nebo jiných "ženských sportů". Chápete, co myslím? Jestli o nějakých normálních, ne přímo mužských sportovních filmech máte povědomí, dejte mi vědět.