středa 20. listopadu 2013

13 Voňavý šampon s rasulem pro pořádný objem - Urtekram Rhassoul

Upoutá skoro všechny smysly - voní svěží mátou, mezi prsty jsou cítit zrnka rasulu a hnědá barva je pro šampon celkem neobvyklá. Nakrátko jsem přešla z balzámové metody na šampony a protože jsem chtěla dát další šanci rasulu ve vlasech, padla volba na rasulový šampon od dánského Urtekram. 


Je to jeden z mála šamponů neobsahující silikony, sulfáty a parabeny, který nezacuchává vlasy a nemusí se po něm používat kondicionér (neplatí pro ty se suchými, poškozenými vlasy). Ale! Strašně rychle ubývá. I když jsem radikálně zkrátila délku svých kadeří, pořád je spotřeba hodně velká. Zbývá ho v balení cirka čtvrtina a jestli jsem si vlasy umyla desetkrát, tak je to moc. 

Šampon nádherně voní a hodně pění (když ho srovnám s ostatními certifikovanými šampony). Mátu jsem ještě v žádném vlasovém přípravku nenašla, takže mě překvapilo, jak se v šamponu krásně vyjímá. Dokonce bych si přála, aby se takových přípravků na trhu objevilo víc. Rasul je stejnoměrně zastoupený, neklesá ke dnu a plastová láhev se tak nemusí protřepávat před každým použitím. Jemná jílová zrnka se z vlasů vymývají bez problémů. Nejlepší na šamponů je kromě vůně a dobrých čisticích účinků objem, který vlasy dostanou. Jsou nadýchané a hlavně si svůj objem drží i druhý a třetí den. Nerozčesávají se tak snadno jako při BM a vlny hůř drží svůj tvar, ale šampon je přesto velice příjemný jak na pokožce hlavy, tak ve vlasech. A hlavně ten objem! Můžete se vsadit, že jsem se vlastní rasulový šampon pokoušela vyrobit doma, ale nedopadlo to nijak slavně. 

Trochu mi vadí, že v INCI se objevuje cocoamidopropyl betaine - tenzid, který způsobuje onu pěnivost a má obhajitelný přírodní původ (získává se z kokosového oleje), ale jeho deriváty nitrosaminy jsou karcinogenní alergeny. Na druhou stranu, Urtekram by na svoje produkty nemohl tisknout loga Ecocert, pokud by obsah nitrosaminů byla vyšší než 5 mikrogramů na litr, což je maximální povolený limit (a nejvíc nitrosaminů do sebe dostávají kuřáci a milovníci uzenin). Cocoamidopropyl betaine je přesto k nalezení v hojném množství certifikovaných, ekologických produktů. A proto nespoléhám na certifikáty a raději čtu složení. 

Šampon je moje první zkušenost se značkou Urtekram a jsem vcelku pozitivně překvapená. Další přípravky ale pravděpodobně zkoušet nebudu.  

+ vůně, objem
- rychlá spotřeba, cocoamidopropyl betaine

Ráda bych se od vás, čtenářů, dozvěděla, jestli se Urtekram prodává i v ČR 
a pokud ano, kde by se dal koupit? 

neděle 17. listopadu 2013

6 Týden 3, hodinovka na čerstvém vzduchu + kondičně posilovací Týden 4

Pozdě, ale přece! Konečně jsem tu s vyhodnocením staré výzvy a zadáním nové. Víkend jsem strávila mimo domov a nestihla nachystat všechno předem. Tentokrát se maily začaly sypat už v úterý, což mě mile zaskočilo a překvapilo. Většině se hodinovka venku v libovolném tempu líbila, jsem ráda :) Ráda si přečtu i vaše krátké povídání, které k fotkám připojíte - celé to nabude úplně jinačího rozměru. Taky bych ráda povzbudila ty, kteří nemají jak zdokumentovat svoje aktivity... Klidně se připojte! Stačí napsat mail a poslat čas a okolnosti vzniku vašeho výkonu (počasí, pocity, atp.). Vím, že vás pár takových je, a technické ne-/vybavení pro mě není problémem. 

Lúca poslala fotku hned v úterý. Vyběhla společně se spolubydlící a běželo se jim natolik dobře, že uběhly dvakrát tak delší trasu než obvykle. A co teprv cílový čas! Tomu říkám dobře fungující vnitřní stopky :)

Jana vyběhla na lehký okruh v pětiprstech, bylo 2,5 °C a stačilo to na vlněné ponožky. Jana stihla procházku, klus i protáhnutí a plánuje po kratší pauze zase pravidelnější běhání. A těší se na zimu, na běžky. Já taky.








Maatu001 výzva vyloženě bavila, šla na procházku poloprázdným městem. Nachodila nakonec 3,9 km. Fotka vznikla v parku, kde kdysi býval hřbitov. Mě zaujala poměrně suchá zem - u nás většinu týdne lilo. 








Moje hodina strávená venku se taky nesla v poklidném tempu - hledala jsem keše a čas strávený geocachingem utíká vždycky rychle. Celý týden jsem spíš odpočívala, saunila se a jen párkrát se byla proběhnout, z toho poprvé hned v neděli po šestihodinovce. Až jsem byla překvapená, jak rychle jsem se zregenerovala. 













Zábava na čtvrtý týden bude kondičně posilovací. Cvičit budeme zatím s vlastní váhou. Zadání zní:

20 angličáků
20 sed-lehů
15 angličáků
15 sed-lehů
10 angličáků
10 sed-lehů
5 angličáků
5 sed-lehů

Angličáky prosím s výskokem a tlesknutím (pro lepší ilustraci video) a u sed-lehů pozor na krční páteř, pokud je budete dělat s rukama sepnutýma za krkem. Já sed-lehy raději dělám s nataženými pažemi - výchozí poloha v leže na zádech s pokrčenými koleny a pažemi nataženými za hlavou, potom rolování nahoru a dopředu, paže opisují oblouk. Cvik je ukončený ťuknutím dlaní vedle kotníků. 

Kolik času na tohle cvičení potřebujete? 
Cvičte, foťte a pište na norsk.skogis@gmail.com

Příjemné pocení!

pátek 15. listopadu 2013

4 Lily Lolo - značka, která mě nepřesvědčila

Nemůžu si pomoct, ale britská Lily Lolo pravděpodobně nikdy nebude mým šálkem čaje. A přitom je to jedna ze značek, které bych si fakt chtěla oblíbit a kterým jsem opakovaně dávala šanci. Teď mluvím hlavně o minerálním pudru a děkuji tímto kolegyni Charlotte, která mi svůj půjčila na zrecenzování - naše názory se trochu liší, takže nevím, jestli z pudru nakonec budete moudří. 

Lily Lolo kupuju na feelunique.com nebo lilylolo.co.uk, vzorky jsou k dostání na druhé, oficiální, stránce. Kvůli Lily Lolo se nemusí sahat hlouběji do peněženky, na trhu jsou mnohem dražší značky. Otázka je, jestli cena odpovídá kvalitě. Nuže, za podobnou cenu si můžu koupit Tikei, který je kvalitativně o tři třídy výš, nebo Lucy Minerals. Přesto bych Lily Lolo nezatracovala, svoje příznivce si určitě najde. A proč mezi ně nepatřím já...


úterý 12. listopadu 2013

7 4:28:32!

Tak to je můj oficiální maratónský čas ze soboty. Jak jsem se dozvěděla, GPS není moc spolehlivá při měření délky okruhů, kterých jsem v sobotu naběhala přes čtyři desítky. Trať totiž vedla okolo jezera a podle Endomonda jsem si několikrát i zaplavala. Tudíž se můžu těšit za času pod čtyři a půl hodiny a přemýšlet, jak třeba někdy příště stáhnout dvacet minut. 

Když se tak v myšlenkách vracím k šestihodinovce, skoro už jsem vytěsnila veškeré bolestivé vzpomínky. Na jednu stranu jsem ráda, že jsem se jen tak z plezíru příhlásila a běh bez jakékoli speciální předchozí přípravy dokončila, na druhou stranu jsem rozpačitá z výborných výkonů ostatních běžců, a trochu to ve mně hlodá - jak oni to dělají, že šest hodin běží v tempu 4:30 min/km? Asi trénují, že... No ale stejně! Vám to nepřipadá jako fantasmagorie, běžet takhle rychle takhle dlouho? 


A vůbec, já vám raději povím, jak moje příprava na ultramaraton probíhala. Rozhodnutí běžet padlo v pátek ráno, o závodu jsem se dozvěděla ve středu, takže žádné speciální přípravy v podobě navýšení zásob sacharidů atp. vůbec neproběhly. Ale příště to bude lepší!

Přesto všechno jsem si k srdci vzala pár předzávodních rad, které jsem v pátek večer vygooglila:

neděle 10. listopadu 2013

2 500 dřepů? Pro některé žádný problém!

Nebylo nás tolik jako minulý týden (500 dřepů asi bylo velké sousto), proto si myslím všichni zúčastnění zaslouží pořádné ocenění! 




Pro Janu byl největší výzvou počet opakování, protože ji nebaví počítat (zvládla 350 dřepů na jeden zátah, klobouk dolů). Takže spíš než fyzičku otestovala vůli. Úspěšně. 



Lúca na dřepy šla šalamounsky. Vždycky, když si na ně vzpomněla, jich udělala 20. A protože nadřepovala plný počet, vychází mi, že myšlenky rozhodně nevytěsňovala. Na fotce je sestra (psa bych si přála i já, aby mi dělal společnost při výbězích). 















Villette se místo cvičení léčila z nachlazení (přesto jich pár desítek stihla) a zbytek dřepů plánuje zdolat po vyléčení. Dobré předsevzetí!










Já jsem dřepovala hlavně na začátku týdne, stylem čím dřív hotovo, tím líp. Posledních 100 dřepů jsem si nechala na víkend. Ve středu jsem ještě netušila, co přesně budu provádět o víkendu, a zbylých padesát jsem opatrně udělala dnes (po včerejší šestihodinovce se pohybuju trochu nejistě). 

A co v třetím týdnu? Dáme si trochu pohov a budem zase venku. Inspirovaly mě vlastní zážitky z víkendu, a tak je cílem strávit celou jednu hodinu na čerstvém vzduchu a pokud možno změřit, kolik jste toho ušli (nebo uběhli? Nechám na vás.). Pošlete mi screenshot, fotku sebe nebo něčeho, co vás zaujalo, na norsk.skogis@gmail.com, nejpozději do příští soboty 21.00 hod. 

sobota 9. listopadu 2013

4 Šestihodinovka & první maraton

Poprvé a na dobu neurčitou i naposled. Dnes jsem zvládla ultramaratonskou šestihodinovku! Mým cílem bylo uběhnout maraton, zbytek už byl jakýsi bonus. Jako naprostý zelenáč jsem se postavila na start a byla rozhodnuta běžet, dokud nepadnu. 

Letmý půlmaraton za 2:06 hod., maraton za cca 4:40 hod., celkově těsně pod 54 kilometrů. Krize jak blázen mezi 32. a 39. kilometrem. Déšť nebo mžení pět hodin ze šesti. Euforie  a rychlé nohy posledních dvacet minut. Neuvěřitelná atmosféra a solidarita, závodníci povzbuzující ostatní závodníky, hromada ocenění od pořadatelů a diváků. Jsem unavená, chodidla mi zdobí puchýře a ještě mi úplně nedošlo, že jsem doma a v teple. 

Mějte se hezky a jestli dokončíte týdenní výzvu, jste fakt dobří! 

čtvrtek 7. listopadu 2013

8 Jak si vyhrát s intervaly při cvičení (mobilní aplikace)

Lenost je hnacím motorem vývoje. Kdybychom nebyli pohodlní, neexistují auta ani dálková ovládání. Kdybych nebyla pohodlná, nevyvinula bych zvýšenou mozkovou aktivitu a nenašla bych jednu skvělou intervalovou aplikaci. 

Ale popořádku. Představte si, že máte chytrý mobil (pokud ho máte, ani si to nemusíte představovat). Přijměme hypotézu, že celoročně chodíte ven běhat/jezdit na kole/chodit atd. Protože mobil je větších rozměrů a nepohodlný v ruce, pořídíte si na něj funkční nepromokavou ledvinku a tím pádem se zbavíte možnosti na něj pořád sahat. Což bylo účelem, ale vy si s pomocí mobilu chcete měřit čas, tudíž ho v ruce zase mít musíte. Máte dvě možnosti: 1) zahodit ledvinku a telefon svírat v dlani v suchém i mokrém počasí, 2) stáhnout si intervalovou aplikaci, telefon strčit při startu do ledvinky a vytáhnout ho zase až doma. 

Možnost číslo dvě jsem si vybrala já a tím pádem začala honba za perfektní intervalovou aplikací. V Google Play jich najdete několik. Vyzkoušela jsem tři a nejvíc jsem si oblíbila Interval Timer AD. Je bezplatný, i když si samozřejmě můžete koupit i placenou verzi. Protože zatím není přeložený do češtiny (což mně nevadí, ale co vy čtenáři, kteří si chcete udělat obrázek?), uvažovala jsem, jestli jsem screenshoty dát ve švédštině (ale to byste mi asi nepoděkovali) nebo v angličtině. Nakonec jsem teda naťukala slovenštinu - ta je srozumitelná stejně jako čeština. Jazyk aplikace se ale instaluje podle automatického jazykového nastavení telefonu (jazyk aplikace = jazyk mobilu). 


úterý 5. listopadu 2013

24 Nápad měsíce: Tekutý minerální makeup

(Post zvláště vhodný pro ty se suchou pletí, kteří již rezignovali na minerální pudry...)

Začínám řešit vrásky a sem tam sušší pleť (ta je teď s nástupem zimy normou, ale mám to pod kontrolou). Je mi třicet a někdy si říkám, že s minerálními pudry si vystačím tak maximálně pět deset let (zádoba doma tomu taky odpovídá), než přejdu k tekutým variantám... Mám-li vycházet z naší linie po přeslici, kde je suchá pleť ve středním a zralém věku normální a tekutý makeup vhodnější. Někdy mě irituje ta moje nosoretní rýha, kde s aplikací musím být opatrnější, aby se mi v ní nedělaly usazeniny. Celkem si dovedu představit, že majitelky suché pleti nesnesou minerální práškový makeup, protože ten suchá místa zvýrazňuje (Tikei a Idun Minerals třeba ne, ale zas ne každý má takové štěstí jako já, že si najde svůj ideální MMU). 

neděle 3. listopadu 2013

5 Jak jsme běhali/-y tento týden + Týden 2

Moje obavy, že se tu dnes bude skvít jen moje fotka, se rozplynuly ve čtvrtek. To mi hned zrána do schránky přišel první mejl a v průběhu následujících dnů se připojily další tři účastnice. Moc všem děkuju za účast a za krátké povídání k fotkám! Hezky se to četlo. 

Nakonec se nás sešlo pět:

Ofélie do běhu šla s vervou a splnila "plán" za další dva,
...maata001, která 3 km běžela rekreačním tempem za 23 minut.  
...a Lúca, která nemá ráda, když jí při běhu skočí na semaforu červená. 



















Villette se projela na kole, protože se právě vrátila z aktivní dovolené, a hodinky jí odměřily 9 minut a 36 sekund. 


A já jsem si svoje tři kilometry odkrojila v pondělí, kdy se k nám měl přihnat orkán. Nakonec stromy navzdory varování nepadaly a tak jsem jen pořádně promokla. Déšť mi nevadí, ale když fouká tak, že prší horizontálně, to mě dokáže rozhodit. 











Dobrá práce!

Protože se mi nechce čekat na zítřek, rovnou si dáme zadání na druhý týden. Tentokrát trochu posilování.

1. Udělejte 500 dřepů. Je mi jedno, jestli budete dřepovat na jeden zátah nebo si to rozvrhnete do několika dnů. 
2. Pošlete fotku na norsk.skogis@gmail.com do soboty 21.00 hod. 

Pěknou zábavu přeji!