čtvrtek 31. října 2013

8 INCI pod lupou - bambucké máslo (Butyrospermum Parkii Butter)

Vůbec netuším, proč se bambuckému máslu říká zrovna bambucké, protože mi jméno evokuje spíš bambus než rozložitý africký strom shea, odkud ořechy, ze kterých se máslo získává, pocházejí.... (Pokud se v etymologii slova vyznáte, honem mi napište do komentářů.). 

Pro mě je shea butter nenahraditelnou složkou všech tělových a pleťových krémů, které doma vyrábím. Změkčí a zjemní kůži, poměrně rychle se do ní vstřebá (hlavně v kombinaci s míň mastnými oleji nebo tuky) a dokáže zatočit i s malými rankami (třeba oparem) a nemocnými, popraskanými rty. Má slabý UV filtr (3), protizánětlivé účinky a obsahuje vitamíny A, D, E a F. Zkoušela jsem ho otestovat v nízkých teplotách (okolo nuly) a v mokrém počasí, a na nějakou půlhodinu funguje jako mechanický odpuzovač vlhkosti. Protože se ale do hodiny vsákne, na dlouhé lyžařšké túry nebo vytrvalostní tréninky ho v zimě používat nebudu a spokojím se opět s domácí vazelínou nebo krémem na kožené výrobky.  

Máslo mám mnohem raději než kokosový tuk, který mi v dlouhodobějším měřítku dokáže ucpat póry. V surovém stavu je trochu náročnější na manipulaci, protože nerozehřáté se těžko vtírá, ale stačí malé množství sevřít v dlani a je mnohem povolnější. Hodně špatně se snáší s vodou a tak vůbec nedoporučuju natírat se s ním po sprše či koupeli, pokud jste se po ní důkladně nevydrhnuli ručníkem - po kapkách vody se jen sklouzne a vpravit ho skrz ně do kůže je akorát plýtvání časem... 


Podle barvy a vůně/zápachu másla se dá určit, jakým způsobem bylo vyrobeno (samozřejmě je jednodušší si to přečíst na etiketě, ale pokud máte zálibu v naprosto zbytných znalostech jako já, může se vám i tato nedůležitá informace líbit - a třeba i jednou hodit). Nejvíc zapáchá máslo při lisování za studena nebo vaření ořechů a sesbírání tuku po vyplavání k hladině. Naopak velmi slabou vůni potkáte u másla rafinovaného, kdy se tuk filtruje a čistí kyselinami a louhy. Máslo lisované zatepla je nejběžnější - odstraní nejhorší zápach, ale pokud se to s teplotou přežene, dočkáte se zrnitého, hrudkovitého tuku. Celé ořechy se většinou vyvážejí z Afriky a zpracovávají např. ve Francii nebo Švédsku.  


S máslem se dá pracovat i v kuchyni (pro mě jako pro Evropanku neobvyklé, v Africe běžné), ale na chleba jsem si ho nemazala a smažit na něm topinky taky neplánuju. Dovedu si ho však představit při pečení nebo při přípravě náplní do slaného pečiva. Chutná jako pražené para ořechy nebo kešu (jo, to je výhoda doma přírodní, doma vyrobené kosmetiky - můžete se jí i najíst, aniž by vás čekalo pumpování žaludku). 


Máslo se mi dobře osvědčilo nejen v pečující kosmetice, ale taky v koupelích a při přípravě vlasových masek. Do koupele dávám jednu vrchovatou lžičku másla a nechám rozpustit, další mazání po umytí odpadne. Do vlasů mi ho přijde škoda a raději upřednostňuju oleje, které se líp vymývají. Hodí se i do krémů na ruce, ale rozhodně by mi taková tuba nestála na pracovním stole v práci - máslo totiž nechává mastné fleky a trochu to trvá, než se ruce dají zapojit do normálního denního režimu. Ale v krémech na ruce a nohy, které mají svoje místo na nočním stolku, bude ideální.

Pokud se chystáte ke koupi, ráda bych upozornila na etikety. Ne všichni výrobci prodávají 100% máslo, většinou jde o směsi s mnohem nižším podílem shea... Tak pozor, za co utrácíte... 

Volně čerpáno z:

úterý 29. října 2013

14 Chcete si se mnou zacvičit? Týden 1

Motivace pravidelně se hýbat na čerstvém vzduchu klesá společně s ranními teplotami... Tak co takhle nenechat se letos zaskočit tmou, zimou, plískanicemi a leností? Pokud se vám chce (a já se vsadím, že některým z vás jo), hýbejte se letošní zimu se mnou. Doufám, že mě nenecháte ve štychu, moje týdenní "výzvy" vezmete za své a budou vás bavit!

Ale to není všechno! Ráda bych, abyste se o svoje úspěchy (protože každý splněný týden je úspěch, bez ohledu na výkon) podělili tady u mě na blogu. Jak? Pošlete mi fotku. Nemusíte fotit sebe - třeba vás zaujme ranní jinovatka nebo něco jiného během samotného cvičení. Fotky účastníků (nebo od účastníků) budu zveřejňovat každou neděli u sebe na blogu a v pondělí se rozjede další projekt. 

Ráda bych, aby se cvičení mohl zúčastnit každý, kdo má jen trochu zájem udržet se přes podzim a zimu ve formě, bez ohledu na finanční možnosti. Půjde o pohybové aktivity venku i takové, co bez problémů zvládnete doma. Budete potřebovat jen nějaké ty stabilní boty, stopky nebo cokoli, co měří čas. Kdo máte chytrý telefon, doporučuju nějakou chytrou aplikaci - Endomondo, RunKeeper, Runtastic atp. Ostatní pomůcky, které plánuju zařadit, najdete bez problémů doma nebo pořídíte za pár korun. Hlavní je a bude vůle! 

"Výzva" prvního týdne:
1. Překonejte nějakým způsobem 3 km (můžete je uběhnout, ujít, uplavat, ujet na kole, na bruslích atp. - ne autem samo sebou!).
2. Změřte si čas.
3. Pořiďte fotku.
4. Pošlete mi čas a fotku na mail: norsk.skogis@gmail.com. Deadline sobota 21.00 hod. 


V neděli se důkazy vaší vůle dočkají samostatného příspěvku (a já se samozřejmě připojím se svou troškou do mlýna). Zveřejňovat budu jen křestní jméno, iniciály nebo přezdívku (rozhodnutí je na vás).

Tak co, mám s vámi počítat?  
Překonáváme jen a jen sami sebe a své míň motivované já :)

neděle 27. října 2013

8 Kdybych si měla vybrat dobrý pleťový krém...

Tak bych se určitě neřídila reklamou... Ani cenou. A asi bych určitě nevybírala podle značky. Odmyslím i rady a doporučení většiny kosmetiček a vizážistek, protože i těm jde často o rychlý zisk. Doporučení kamarádek? Mňo, s rezervou. Všimla jsem si totiž, že ty, které sáhly vedle a nejsou tak úplně spokojené, to často nepřiznají a raději svůj omyl "maskují" chvalozpěvy, aby si pak koupily něco naprosto jiného. To ale nejsou kamarádky, ale "kamarádky"... 


neděle 20. října 2013

2 Kosmetičtí průvodci letošním podzimem - 6x Sever, 1x Země vycházejícího slunce

Rudá a odstíny od béžovo-zlatavé až po hnědou, k těmto barvám momentálně tíhnu asi nejvíc. Možná za to může letošní nádherný podzim. Když prolítnu země původu mojí kosmetiky, nejvíc je v kurzu Sever - od Dánska přes Švédsko až po Finsko. Ale taky jeden Japončík se našel. 


Minerální bronzer Norrsken, Idun Minerals
S klidem může suplovat tvářenku. Bronzery jsem považovala za zbytečnost, protože ani v létě grilování se na slunku nevyhledávám. Ale je rozdíl mezi bronzerem a bronzerem. Letní limitka se Idunu povedla.

Kvartet očních stínů Brunkulla, Idun Minerals
Paletka čtyř kompaktních teplých odstínů s jemným leskem. Jednotlivé stíny se dobře nanášejí a jsou výborně pigmentované (snad kromě toho nejsvětlejšího).


Lak na nehty Erato, Tromborg
5-free lak. Rudé na nehtech se nenabažím nikdy. 

Lesk na rty Blaze, Alba Botanica
Jemná vínově červená, která se jemně leskne. Lesk nelepí a nevysušuje.  

Lak na nehty s pískovým efektem Sugar Cane, Kicks
Jak jen tu barvu popsat co nejlíp - šampaňská? Navíc s jemnou pískovou texturou, která kryje ve dvou vrstvách. 

Minerální makeup W2, Tikei
Svatý grál minerálních makeupů! 

Řasenka Excellength Black, Lumene
Plastový kartáček, bezproblémová aplikace a žádné žmolky nebo slepené řasy. Nešmouhuje pod očima. Koupena během letních slev za čtvrtinu ceny. 

Krémová tvářenka/rtěnka Urayamabuki, Sensai
Tahle tvářenka je absolutně mimo kategorii "organická kosmetika". Darovala mi ji kamarádka z Koreje (a vybrala dobře), takže k ní mám citový vztah. Tvářenka je velice dobře pigmentovaná, lehce se roztírá a na sypkém minerálním makeupu nevytváří žádné šupiny ani žmolky. Dlouho na tváři vydrží a kupodivu nevysušuje. Mám ji ráda i jako rtěnku, ale mnohem častěji se ocitá na mých lícních kostech. Protože poslední roky používám jen minerální tvářenky, je tahle japonská krémovka příjemným zpestřením.   

sobota 19. října 2013

0 Back to basics - podzim se stronglifts

Letošní cíl zvednout 150 % vlastní váhy v mrtvém tahu a dřepu se pomalu přibližuje. Stronglifts jsem přes jaro a léto moc nedala, i když se jednotlivé cviky objevovaly ve všech mých tréninkových plánech. Jaro a léto padly na silovou výbušnost a vytrvalost, většinou jsem silovou vytrvalost rozvíjela přes body pump, kruhový intervalový trénink a výbušnost přes crossfitové variace (i když crossfit obecně moc nemusím a nerozumím moc jeho podstatě, ale do toho se nechci pouštět...).  Teď zase pojedu na hrubou sílu a techniku. 

Nemám ráda rádoby motivační texty připojené k fotkám zpocených sexy slečen.
Ale když Nike mi někdy bere slova z pusy...

pátek 18. října 2013

4 INCI pod lupou - skvalan/skvalen (Squalane)

Skvalan (někde najdete i skvalen, ale není to úplně totéž, a najít můžete i starší název fitoderm) jsem až do léta vůbec neznala, objevila jsem ho díky blogu http://crazycavylady.blogspot.com/, když jsem slídila po receptech na přípravu mýdla. Hodně mě lákalo vyzkoušet ho při experimentování v kosmetice, protože dobrých olejů, které se rychle vstřebávají (pořád vylepšuju recept na obličejový olej pro denní péči, vhodný pod makeup), není nikdy dost. I když... On skvalan není tak úplně olej. Spíš olej-neolej. A tahle vlastnost hodná Královny Koloběžky První nakonec ho nakonec přivála do mé poštovní schránky. 


středa 9. října 2013

2 Pět prázdných - Balea, Maybelline, Gucci, Cien, Now

Tentokrát je to poměrně různorodá směska. Jeden olej, odlakovač, zapomenutý korektor, narozeninový parfém a šampon.


Olej z pšeničných klíčků
Chutná výrazně, někdo by řekl až hnusně. Má štiplavý ocas a kromě výrazné chuti je výrazná i vůně, barva a účinky. Funguje na vlasy, nehty a jako prevence vrásek, obsahuje totiž vysoký podíl vitamínu E. Užívala jsem vnitřně (jedna lžička nalačno) a zevně (pár pipetových kapek do obličejových olejů). Psala jsem o něm tady a tady

Flora by Gucci
Evergreen už třetím rokem. Parfémy mi zásadně vybírá Muž a vždycky se mi trefí do vkusu. Zatímco já chodím domů s papírky a postříkaným zápěstím, abych k večeru zjistila, že parfém v kontaktu s mou kůží přestává žádoucně vonět, Muž mi jednou dvakrát ročně donese dárek a je vystaráno. Nechápu, jak to dělá. Asi feromony a čichová paměť. Flora je nádherná květinová vůně a parfém, který má ve variantě "eau de parfum" a "eau de toilette" naprosto stejnou výdrž. 

Korektor Dream Lumi Touch od Maybelline
V dobách, kdy jsem se o kosmetiku zas až tak nezajímala, natož o tu přírodní, jsem se často řídila nízkou cenou a recenzemi. A nakupovala bez systému. Korektor Dream Lumi Touch byl v mé kosmetické historii první a poslední korektor, který jsem až do letošního září vlastnila. Chytila jsem se na jednu recenzi, kde ho blogerka srovnávala s o mnoho dražším legendárním korektorem Touch Eclat od YSL. 


Když jsem potřebovala zakrýt zarudlé fleky okolo nosu nebo pod očima zamalovat pozůstatky dlouhé noci, posloužil. Ale nesmělo se to s ním přehánět, protože zvlášť na jemné kůži okolo očí měl tendenci drolit se. Vymačkala jsem poslední zbytky (krém se vytáčel horním koncem tužky přímo do umělohmotného štětečku). Odstín si na fotce můžete prohlídnout u kloubu mého palce. Nemám ponětí, jestli se ještě někde prodává. Dobrá kvalita za rozumnou cenu. 

Lidlovský odlakovač Cien (bez acetonu)
Cien si do Lidlu jezdím kupovat pravidelně. Vyhovuje mi pumpičkové balení a aplikátor přesně kopírující kulaté vatové tampony. Další z výrobků typu "nízká cena/velmi dobrá kvalita". Nedávno jsem po dlouhých pěti letech znovu přesedlala na acetonovou verzi.  

Balea šampon pro kudrnaté vlasy
Koupeno jen a pouze pro účely balzámové metody. Vlasy v žádném případě nenakrucuje ani nevlní. Ale plní svou funkci vymývacího šamponu. Jako ostatně jiné bezsilikonové, ale sulfátové šampony od Baley. 

Pěknou středu!

úterý 8. října 2013

6 Musím vyzkoušet: tuhý odličovač

Jsem zase na školení v hlavním městě a v odpoledním volnu jsem zašla na čumendu do The Body Shop. Načuchat se té medománie (med mám ráda a včelí produkty vůbec). Kupovat samozřejmě nic nebudu, TBS nepatří k mým favoritům. Ale... Napadla mě při potloukání se mezi regály a pročítání etiket myšlenka namíchat si vlastní tuhý odličovač. Zrovna včera při balení jsem vzdychala nad tím množstvím věcí, co s sebou ženská musí tahat, a žehrala nad mandlovým olejem, že se mi určitě zase rozlije jak minule, navzdory pečlivě zaizolepovanému vršku.
 
TBS má totiž v sortimentu svůj vlastní tuhý odličovač a to by bylo, aby vlastní verze nešla ukuchtit doma! Samozřejmě se obejdu bez vody, PEGů a konzervantů. A taky bez derivátu palmového oleje (ethylhexyl palmitate), který v přírodní kosmetice funguje jako náhražka silikonů. V originálu zaujímá první místo a podle COSDNA je spouštěčem kosmetického akné. Plánované ingredience namísto toho jsou rýžový olej, bambucké máslo, kokosový olej, glycerin, vitamín E a možná nějaký ten éterický olej.
 

COSDNA doporučuju, pokud si nejste jisti složením a chcete se podívat, co zrovna ten váš produkt obsahuje (a co zhruba můžete čekat). Link najdete na blogu na pravé straně, společně s dalšími kosmetickými databázemi pod štítkem "INCI/informace o složení kosmetiky". 


pondělí 7. října 2013

2 Devítka bahnem, vodou a přes spadané stromy

S úsměvem na rtech, modřinou na koleni a schnoucím prádlem v koupelně vzpomínám na sobotní běžecký závod v terénu. Rozhodně zatím nejšpinavější běh, který jsem kdy absolvovala! Okamžitě po doběhu jsem se sice osprchovala a převlíkla do teplého, domů jsem ale stejně dorazila mokrá a zmrzlá až na kost, protože vytrvalý déšť mě provázel i zbylých deset kilometrů na kole směr domov. 

Ale chronologicky... Hned zrána jsem koukla ven a zjistila, že čtyři stupně Celsiovy a mžení budou vyžadovat dlouhé rukávy a nohavice, nemluvě o kopě náhradního oblečení, pokud webová stránka nelže a zvěsti o brodění bahnem nejsou jen pokusem o nalákání zvědavců, bláznů a dobrodruhů všeho druhu. Protože jsem přišla o auto, zbyl mi nakonec jen bicykl a tak to zároveň znamenalo nacpat do baťohu jen to nejdůležitější a zbytečné propriety, které by určitě našly prostor v autě, ale ne na mých zádech, nechat doma. Dobře jsem se nasnídala (dva krajíce chleba se salámem a trocha tvarohu s fíkovou marmeládou zalité džberem čaje s medem), vlípla post sem na blog a s očekáváním vyrazila ven. Vzhledem k dešti a charakteru závodu jsem úplně opominula i jinak nezbytnou řasenku a ve spěchu zapomněla i na hodinky, které mi nakonec docela chyběly. 

neděle 6. října 2013

25 Moje péče o pleť - neředím, jedu naplno

Obejdu se veskrze s pár flaštičkami a co zmůžu (a kde chci na výrobu vynaložit čas), udělám si sama. Poslední dva tři roky mě netankují reklamy na omlazující krémy, séra, micelární vody a kdovíco. Což neznamená, že si je občas nekoupím... Teda aspoň ty na přírodní bázi. Ty občas vyzkouším, abych se zase vrátila ke své osvědčené rutině, protože proč vyhazovat peníze, když suroviny k výrobě mám doma. Jinak regály s pečující kosmetikou v parfumériích a drogériích míjím (to byste nevěřili, jak vám studium kosmetického složení najednou stočí směr zájmu úplně jinačím směrem)... 

Takže ta moje pečující pleťová kosmetika... 

Odlíčení a čištění: 
Odličuju mandlovým olejem. Stáhne všechno včetně řasenky a nemusím nic drhnout. Odličuju se vždycky ještě před sprchou, málokdy mejkap omývám vodou a mýdlem. Přijde mi, že čištění pleti s mejkapem na ní je jako sprchování se ve spodním prádle. Prostě nejdřív sundat a pak až čistit. Nejdřív odličuju právě oči - vatový tampon stačí jen lehce přitisknout, nechat olej pár sekund působit a barvu setřít. Líčím se řasenkami s přírodními složkami (voděodolné obsahují silikony a olejem se důkladně stáhnout nedají) a ty mandlový olej zvládne.

K čištění používám tekuté mýdlo od Bee Naturals. V kontaktu s vodou mazlavě pění a dobře pleť vyčistí od zbytků mejkapu a oleje. Jeho hlavní složkou je zmýdelněný olivový a kokosový olej, což se perfektně doplňuje s předchozím krokem. Protože co odstraní olej líp než zase jen olej, jen v jinačí podobě?  



sobota 5. října 2013

6 Dnes bude k obědu bláto

A já doufám, že to neplatí do puntíku. I když - pořadatelé terénního závodu, na který jsem se na poslední chvíli přihlásila, možná úmyslně přehánějí (ale v tom případě nevím, co si myslet o fotkách z minulých ročníků, které kolují netem)... 

Nebudu malovat čerta na zeď, uvidime po poledni. To už budu mít devítikilometrovou štreku přes bažiny, příkopy a spadané stromy za sebou a snad mě už bude v břiše hřát i teplý oběd (kromě toho bláta). 

Čáru přes rozpočet mi hned zrána udělala absence auta, takže se na místo určení projedu na kole. V dešti, jak jinak. Ale deset kilometrů tam a deset zpátky mě nezabije, že jo. Aspoň se mi večer bude dobře usínat. 


Dvoje boty, teplé věci na převlečení, nepromok bunda a můžu vyrazit. 


Pěknou sobotu vám přeju!

středa 2. října 2013

12 INCI pod lupou - glycerín (Vegetable Glycerin)

Už jsem tu zmínila, že kosmetiku nakupuju výhradně podle složení. I kdybych měla možnost koupit si sv*nsky drahou kosmetiku (jiný výraz se snad ani nedá použít, máloky narazím na tak drahé krémy) od Sensai/Kanebo za desetinu původní ceny, nejspíš mě nízká cena nenahlodá, protože etiketa kontrolou ne vždycky projde. 
Jednu dobu jsem intenzivně podnikala exkurze do lékáren, parfumérií a kosmetických salonů a zjistila jsem pár zajímavých věcí. 1) Skoro všechny dražší (i levné) krémy kromě vody a minerálních olejů obsahují i glycerin (v lepším případě rostlinný glycerin). 2) Prodávající a mejkapartistky málokdy vědí, co vlastně zákazníkům nabízejí (jo, jsem taková potvora, že se na složení ptám). Ale do toho druhého se nechci zamotávat, že... 



úterý 1. října 2013

2 Plánovaný běh napříč podzimem

Že léto je definitivně v nenávratnu, jsem se zakusila na vlastní kůži o dnes ráno. Letmý pohled na teploměr a jeden stupeň nad nulou mě donutily zajít zpátky do šatny a vydolovat rukavice a čepici. Zbytek už jsem byla líná převlíkat, takže jsem vyrazila jen v tenkém tričku a vestě a stejně jsem přežila. Podzim je tady.

Na příští sezónu nemám žádné velké plány. Pořád mířím na hodinu čtyřicet až čtyřicet pět na půlmaraton. Ten první mě čeká už na konci března v Berlině, ten druhý pak o měsíc a půl později zpátky doma. Kromě toho visí v dosahu i desítka pod 45 minut. I kdyby to mělo být jen o jednu jedinou sekundu, tak ty dvě čtverky na mě působí úplně magneticky. A taky doufám, že letos ještě stihnu terénní běh koncem října u nás doma v ČR. Nějakých patnáct kilometrů lesem a přes rozoraná pole, možná už s prvním sněhem. Naposledy jsem tenhle závod běžela před dvanácti lety a už tenkrát se mi moc líbil. Podzimní atmosféra v přírodě se mi pod kůži vždycky zaryje mnohem hlouběji než třeba jarní. A kromě toho bych zase měla možnost sejít se se starou dobrou partou, společně posedět a něco ugrilovat...

Letos bych každopádně chtěla zabrat už na podzim a na jaře naopak běhat o dost míň uplynulé jaro. Prostě naběhat co nejvíc do Vánoc a konce ledna. Pak už jen ladit tempo a těšit se z každého výběhu. Letos jsem už před půlmaratónem byla docela psychicky unavená a nechci zažít stejnou malátnost ještě jednou. Nestojí to za to, vždyť se běháním neživím... Což mi připomíná, že jsem nedávno při návštěvě Göteborgu Muži ukazovala, kudy poběží, a připomněla, že by měl před půlmaratónem trochu potrénovat vytrvalost, ať se netrápí. Odpověď: "Proč bych trénoval, já poběžím pro radost!" Taky jeden úhel pohledu.
U Göta kanal do cíle zbývají už jen 4 km. 
A jak teda mám v plánu trénovat... Tak to vám ještě přesně neřeknu, ale vím, že to bude zhruba třikrát týdně a hodně v terénu, na měkkém povrchu. Jednou týdně dlouhý distanční běh, jednou týdně tempový běh a potom prokládané intervaly, fartleky, kopce. Hlavně na intervalech chci pořádně zapracovat, budou rozhodně delší než ty loňské. Při výběhu minulý týden jsem si ověřila, že čas 4:30 min/km po dobu zhruba šesti kilometrů je pro mě pohodlné, dlouhodobě udržitelné tempo, teď jde jen o to natrénovat výdrž při udržení stejné rychlosti. Prostě běžet rychle a vydržet to co nejdýl, ideálně dvacet jedna kilometrů. 

No není lepší si přivstat? Odpoledne už tak nádherné světlo není.
Ještě si určitě sestavím tabulku a pěkně si to napasuju do chlívků. Tabulky, statistiky a odškrtávání splněných cílů, na to mě celkem užije.

Taky vám musím říct, že to ranní běhání mě baví víc a víc. Půl osmé zrána a já už mám v nohách deset kilometrů, ten pocit mě nabudí na celý den. Nemluvě o klidu, který časně ráno panuje - stihnu si porozjímat, vyčistit hlavu... A večer už se pak jdu třeba jenom saunit, když je čas. Jo a ještě musím dodat, že ty nové boty do terénu odtud jsou perfektní na asfaltu. Dokonce lepší než tyto. Kdo by to byl řekl...
Jaké sportovní cíle máte před sebou vy?