sobota 28. září 2013

2 INCI pod lupou - pilotní díl

A začínáme nový seriál! V hlavních rolích s přísadami v kosmetice. Jsem sama hodně zvědavá, jak dlouho se vydržím v INCI rýpat, a trochu se obávám, že jednotlivé díly budou nepravidelné a časově náročnější na přípravu (poněvadž se, milí čtenáři, zároveň budu zdokonalovat v jazycích a hledat nejen na anglických a českých stránkách). Něco málo z tématu už jsem načala v příspěvcích ze začátku roku (tady a především tady, dodnes hojně vyhledáváné odkazy tady na blogu). Následovat budou jednotlivé složky běžně se vyskytující v kosmetice označené přívlastky "přírodní", "bio" nebo "eko". Tudíž pravý opak toho, před čím vás varuje blogosféra (minerální oleje, silikony a spol.)... 
Obrázek je klikatelný a přemístí vás rovnou do INCI slovníku (v angličtině)
Nečekejte tu encyklopedii! Spíš jakýsi směrovník a volnější interpretační prostor. Pomáhat si budu odkazy (a just i z Wikipedie, poněvadž demokratičtější možnost lidové tvorby jsem ještě na Internetu nezaznamenala a jestli s Wikipedií nesouhlasíte, tamější odkazy doplňte nebo upřesněte) a laickým zjednodušováním. Klidně mě vy, chemicky poučenější, berte za slovo. Ale nejdřív INCI obecně...

pátek 27. září 2013

4 Vlasová maska z Libanonu (koupená v Iráku)

Zakrátko se tahle maska zařadí do kategorie "Pět prázdných" a to mě docela mrzí. Není úplně jednoduché dostat se k vlasovám maskám, které nejsou nacpány silikony, takže masky obecně moc nekupuju a raději vlasy regeneruji olejovými zábaly. A taky není tak jednoduché dostat se na Blízký východ, abych si zrovna tuhle kúru zase mohla koupit... Čím dál tím víc mi maska svojí nevšedností a exotikou asociuje pohádky z tisíce a jedné noci. 
 
Beesline jsem objevila v nákupním středisku "Metro" v severním Iráku (doteď si vzomínám, jak mě překvapil korektor od Dermacolu o pár regálů dál); vcelku nenápadně se krčila v jedné z dolních poliček. Mezi zdobnou dekorativkou z Iránu, Turecka, Ruska a Francie působila celá Beesline řada svými obaly docela obyčejně.


Použití: 
Ačkoli by se maska měla používat přes noc, nikdy jsem se návodu nedržela a nechávám ji působit nějaké dvě tři minuty. Ty naprosto stačí k viditelnému/hmatatelnému rozdílu.
 
Konzistence a množství: 
Maska je hodně hutná, nelepí mezi prsty, nenechává na vlasech film a dobře se na ně nanáší - na moje po lopatky dlouhé vlasy jí stačí množství odpovídající zarovnané polívkové lžíci. 
 
Zvláštní charakteristika:
Asi největší devízou vůbec je vůně. Maska voní naprosto bezkonkurenčně a hlavně - vůni cítím i na začátku třetího dne po umytí! 
 
Účinky:
Vlasy mívám po opláchnutí hebčí, poddajnější, nemastí se a maska je nezatíží (ve srovnání s maskou od Giovanni, kterou na střídačku používám taky, se jedná o nebe a dudy). Vlny použitím masky nezmizí (jasné plus) a je jednoduché je udržovat definované. 
 
Složení...
... je samo sebou naprosto v souladu s BM, nic jiného u mě ani nečekejte. Fotku etikety se mi však přes veškerou snahu nepodařilo pořídit v publikovatelné kvalitě. 
 
Další informace:
Na internetu jsem o značce nenašla naprosto žádné údaje ani zmínky. Jediným zdrojem informací je domovská stránka http://www.beesline.com. Jak říkám - je to taková záhadná pohádka z tisíce a jedné noci. Která mě stála 25 tisíc dinárů (to jen kdybyste se někdy dostali na Blízký východ a měli rozhazovačnou náladu).  
 
Pěkný pátek!

čtvrtek 26. září 2013

2 Podzimní nákupy II. - Tikei, Yves-Rocher, Youngblood

Další nákupní várka se nese v duchu "pohodlně na cesty". Kdo jste si někdy začali s minerální kosmetikou (a neměli štěstí nebo finance na kompaktní variantu dekorativky, která bývá o něco nákladnější), bude vám povědomý rozsypaný prášek, štětce povalující se všude možně v útrobách tašky a dolování propriet z hlubin neseséru. Aspoň mě je tohle povědomé zatraceně dobře. Pokaždé, když se brzo ráno vypravuju z domu na cesty, si líčení nechávám na později, na přestupy mezi lety, vlaky, busy (nerada obětuju každou minutu spánku navíc). I když tím riskuju líčení v mizerných světelných podmínkách a ve stísněném prostoru. Ale zas mám díky tomu dobře zmapované toalety na letištích v Helsinkách, Kodani, Rize atp. a na ploše 1x1 metr jsem schopna využít každý centimetr čtverečný prostoru.   

A tak jsem si pořídila dva zlepšováky, které eliminují nevyžádaný nepořádek a usnadni manipulaci s kosmetickým náčiním.


středa 25. září 2013

pondělí 23. září 2013

16 Vzkaz prodejcům sportovní výživy

Když se mi asi před čtyřmi měsíci poprvé ozval jeden prodejce sportovní výživy, jestli bych neměla zájem otestovat jejich výrobky, celkem mi to polichotilo. Uznejte – když už o vašem blogu někdo ví a dokonce vám nabízí spolupráci, pošimrá to vaše blogerské ego. 

Co na tom, že prodejce přišel s nabídkou, která mi přišla málo výhodná – pro mě. Buď jak buď, dala jsem si den dva na rozmyšlenou, jak se ke spolupráci postavit. A slušně ji odmítla. Ne kvůli nevyrované hodnotě (velká reklama pro prodejce, pár procent slevy z cen produktů pro mě), nýbrž z principu. 


neděle 22. září 2013

11 Pro sportovce: Malá ledvinka na velký mobil

S koupí nového mobilu jsem při prvním výběhu začala řešit klasickou nerudovskou otázku "Kam s ním?" Protože ten můj nový smártfoun je velký. Ne jako Samsung Galaxy Note II (nad kterým jsem při vybírání mobilu taky dlouho stála), ale furt je větší než všechny moje dřívější telefony, které jsem při výbězích normálně třímala v ruce. Nastalo pátrání po optimální kapse/ledvince, která je dostatečně velká, placatá, nepromokavá, dobře ušitá, s pár kapsami navíc a s dostatečně širokým páskem. S reflexními prvky. A hlavně taková, která sebou nehází, když zapnu turbo a pořádně se v terénu rozběhnu! 

Nakonec jsem se po asi třítýdenním rozhodování mezi čtyřmi různými výrobci (Nathan, iFitness, 2XU, Karrimor) rozhoupala a na ebay.com vysolila pár stovek prodejci athlete_world za iFitness. 


sobota 21. září 2013

18 3, 4, 5... Něco málo o lacích na nehty

Jak jste si asi všimli, dávám si celkem pozor, co si patlám na tělo a na obličej. Ne že bych byla nějaký ekobiofašista, ale... Pokud existují šetrnější alternativy, nevidím důvod, proč sahat po kosmetice (jídle, potřebách do domácnosti, hračkách, atd. atd.), která v dlouhodobém měřítku (určitě) nadělá víc škody než užitku. Možná ne mně, ale generaci mých dětí a životnímu prostředí zcela pravděpodobně ano. 

Zároveň ale nemíním vyrazit do ulic s transparenty "Stop kosmetice s minerálními oleji" nebo "Volte eko - zachraňte planetu". Každého věc, jak se ke svému životu postaví a jak naloží se svou osobní zodpovědností. Já hřeším. Někdy. Občas si prostě koupím něco ne úplně oukej, ale to už ve mně zatraceně musí zvítězit marnivost nad rozumem. Největší lákadla jsou obvykle zcela iracionální a jako průměrně inteligentní jedinec většinou víte, kdy hranici překračujete. I když jste si ji nastavili sami. 

pátek 20. září 2013

6 Recyklace, mozoly a absence barev

Pěkný páteční večer vám všem!

U nás panuje krásné babí léto. Listí se své zelené barvy zbavuje jen velice neochotně a ze všech sil se drží větví a haluzí. Jako by se létu nechtělo pryč ze scény, ačkoli astronomický podzim už podupává za dveřmi. Vůbec si nemůžu vzpomenout, kdy naposledy jsem zažila tak krásný začátek podzimu. 

Letos mám snad dvakrát víc energie než jindy (i když podzim byl vždycky mým nejmilejším obdobím v roce). Zbavuju se hromady nepoužívaných nebo málo užívaných věcí - boty a vyprané oblečení putují do Armády spásy, skenuju papíry a vyhazuju fyzické originály, prošla jsem knihovnu a přečtené paperbacky donesla do jedné z místních škol, kde poslouží dalších čtenářům. Recykluju, třídím, posílám dál. 

Recykluji taky svoje staré tréninkové plány a aktualizuji je podle momentálních cílů. Včera jsem dostala další dávku nápadů při inspiračním dni u nás ve fitku. Pilovali jsme techniku u thrusters (sem s českou alternativou, pokud ji znáte, mně tahle terminologie v češtině míjí) a nadhozu a během deseti minut odcvičili poměrně intezivní sestavu sestávající z mrtvých tahů, sklapovaček, kliků, výrazů s jednoručkou a angličáků. Dnes jsem tak akorát vláčná a okusuju si suchou kůži z mozolů, abych si ruce vzápětí promazávala hutným krémem. Znáte to - jakmile v mrtvém tahu nezvednete 110% své hmotnosti, zapomeňte na rukavice nebo trhačky. Ne že by se mě to týkalo - já bez potíží zvládám i stopadesát procent své živé váhy (i když s rukavicemi je to větší komfort). Nejsem měkkota, že. 


O víkendu mě čeká ranní běh a další zastávka ve fitku, tentokrát to bude cvičení s malými dětmi. Co si ale nenechám ujít, je zítřejší veletrh věnující se fyzickému a duševnímu zdraví a trvale udržitelnému rozvoji. A v neděli plánuju strávit konzumní dopoledne v nákupním středisku a poohlídnout se po nějakém oblečení na podzim a zimu. Bohužel se nemůžu zbavit pocitu, že s dobrou nepořídím - výlohy okupují tmavé, depresivní oděvy. Tmavě šedá, černá, temně hnědá. A vínová jako vrchol vynalézavosti. Ještě tak hořčicově žlutá sem tam prosvitne hordami nudných svetrů, kabátů a kalhot. Přitom já bych si tak přála jasné barvy - nebesky modrá, lesní zelená, fialová vřesová, vanilková žlutá, námořnická modrá, rubínová, perlová bílá... To jsou moje barvy. A né ta hrůza, co je k dostání všude okolo. 

Snad si taky stihnu udělat pořádek v kosmetice. Spotřebovávám jak divá, ale věcí neubývá - domů mi přibylo pár mně doteď neznámých značek, laky na nehty, oleje a séra. Chtělo by to vymyslet nějaký funkční systém a hlavně uskladnění... 

Pěkný víkend!

úterý 17. září 2013

15 Větší Tikei, ještě větší spokojenost

Pidivelikosti vzorků (viz minulý post) mě rozladily i naladily zároveň a tahle disharmonie vyústila v koupi tří výrobků v maxi velikosti. Možná že je to reklamní tah, jak lidi přimět k objednávkám velkých balení. Nebo jsou možná jsou v Tikei zdravě sebevědomí a vědí, že víc jak dvě tři vyzkoušení uživatelky nepotřebují, aby se rozhodly právě pro jejich minerální kosmetiku. Faktem je, že jim tahle strategie - soudíc podle recenzí - pravděpodobně vychází. 

Těžko říct, ze kterého kelímku mám větší radost. Až do minulého týdne a celých třicet let předtím jsem v pohodě mohla žít bez primeru a korektoru. S přelomem týdne se začala psát nová éra... Jako pořád bez těch dvou v pohodě přežiju, ale víte co, jak jednou poznáte velký komfort výměnou za malou námahu (a drobný peníz) a navyknete si na něj, už to nikdy nebude jako dřív.
  

neděle 15. září 2013

10 Podzimní desítka na asfaltu

A vydařila se. Po květnovém půlmaratónu jsem žádný další závod neběžela a běhala spíš jen pro radost a nesystematicky, i když přece jen pilně. Na včerejší závod jsem se těšila hlavně kvůli Mužově běžecké premiéře, který je neběžec a mnohem raději se potí v posilovně, než že by polykal kilometry. Protože mě příjemně překvapil během léta, kdy se kousl a jednou dvakrát týdně se šel na půl hodiny proběhnout, rozhodla jsem se mu dělat zajíce a připravit mu hezký zážitek ze závodu. 

Tréma, narůstající očekávání a blbé plánování způsobily, že jsme málem prošvihli start. Muž totiž ještě na poslední chvíli pral a fénoval oblíbené tričko pro štěstí, aby v chumlu šesti tisíc závodníků voněl, zatímco já jsem sbalená, rozklusaná, rozcvičená a protažená stepovala u dveří a netrpělivě mačkala kliku. Do toho jsem poslouchala zkušené rady běžeckého novice a v duchu už se viděla na startovní čáře. Nakonec jsme ke startu přiběhli za minutu dvanáct. Nutno podotknout, že ten kilometrový úprk na start byl jediným Mužovým rozehřátím. Pusa pro štěstí a naše vlna se rozbíhá. Taktiku jsme měli vymyšlenou - já určuju tempo a on signalizuje, kdyby se něco podělalo. 

čtvrtek 12. září 2013

8 Zkouším nové boty

Boty do terénu. 

Tahle se to v obchodě seběhlo:
"Chtěla bych nové boty do terénu. Velikost 39. Širší v prstové části. Neutrální krok." 

"V jakých značkách obvykle běháte?"

"New Balance, Asics nebo Saucony. Hlavně mi nenoste Nike, prosím vás, ty mi nikdy neseděly."

Prodavač donesl Asicsy - moc měkké.
Saucony - ani to není ono. 
Adidasky - prostorné až moc. 

"Když my moc širších neutrálních bot moc nemáme. Ale měl bych tady ještě něco, poslední pár v třicetdevítce."

Seděly akorát, pravá i levá. Do lesa jsem je ještě nevzala, zatím je testuju v posilovně. 

Moje nové Nike.


Tohleto jsme spolu včera odtrénovaly:

mrtvý tah: 5x70 kg, 5x80 kg, 5x90 kg, 5x80 kg, 5x70 kg
joystick: 4x10x25 kg
kettlebell press: 5x8x14kg
závěs v TRX (plank, mountain climber)
+ pár desítek hodů 6 kg medicinbalem o zeď v kombinaci sed-leh přímo a v sedě bokem s ťuknutím o podlahu

V neděli se poprvé půjdou provětrat do terénu. Po sobotní desítce na asfaltu a dlažebních kostkách budu měkký podklad potřebovat jako sůl.  

středa 11. září 2013

12 En-ten-ty-ky Ti-ke-i

Jako ženská jsem strašně ráda za pár nicotných věcí: 1) že jsem našla cestu k minerální kosmetice, 2) že existuje internet a zkušební vzorky, 3) že si kdykoli můžu dopřát kosmetiku s výhodným poměrem výkon/cena, 4) že někteří výrobci pořád ještě posílají balíky zdarma, 5) že trh toho má tolik co nabídnout.

Nechápu, že jsem Tikei tak dlouho přehlížela. Zlatý důl přímo pod nosem a já místo toho radši objednávám ze zámoří... Doteď jsem na piedestal stavěla Lucy Minerals. Tikei se po třech použitích zdá nejen o fous, ale o celý plnovous lepší.  A nenechává za sebou brázdu na kontě jako Idun. 

pondělí 9. září 2013

10 Brýle, kabelka a nový foťák


Tak takhle to u nás vypadá obvyklá podzimní rána. Ne že bych si stěžovala, kdyby mi to vadilo, balím a migruju do jižnějších šířek. Jen se do deště špatně vybíhá, když víte, že pršet vám bude i po cestě zpátky. Děkuju všem vývojářům mobilních aplikací, díky kterým nemusím mobil vůbec vytahovat z kapsy a vystavovat ho tak dešti! Zapnu Endomondo, naťukám odpočítávání mezi intervaly a nastartuju autopilota. Přesto jsem dneska mobil do deště vystrčila - někdo si totiž u vody zapomněl brejle a teď mu zmokly.


Kombinace drátu a brýlí mi mi asociovala další vjem z právě uplynulého víkendu. Ten mladík se s kabelkou moc nekamarádil, ale pravděpodobně patřila někomu, na kom mu záleží, protože si ji pořád trpělivě věšel zpátky na rameno, i když mu za dalších deset vteřin sklouzávala po rukávu dolů.   

A propos, nemáte někdo tip na dobrou zrcadlovku? Dobrý poměr cena/výkon výhodou. Moc mě nebaví fotit sem na blog služebním iphonem (i když si myslím, že to zatím zvládá obstojně) a čekat s focením na víkendy, abych chytila aspoň trochu toho denního světla... 


neděle 8. září 2013

2 Pět prázdných - Dr. Woods, Thayers, Mill Creek Aloe Vera, Mill Creek Vitamin E, Grazette of Sweden

Měsíční spotřební bilance není v mých silách (čti: za měsíc prostě svoje obvyklá maxibalení nevyplácám) a delší časové úseky jsou zase obtížné na zapamatování, proto je tu nová rubrika "pět prázdných". 


Snažím se poctivě spotřebovávat, než koupím a otevřu nové nástupce. Bohužel jsem povahou tak trochu sysel a jakmile hladina současného šamponu/krému/pleťové vody/fyziologického roztoku na čočky klesne pod polovinu, už běžím do obchodu pro nové balení. Ráda taky slídím v hlubinách internetu a hledám ještě účinnější věci s ještě kratším složením. 

Dr. Woods Pure Tea Tree Castile Soap
Tekuté mýdlo, které jsem recenzovala někdy v dubnu a používala od března. Bezmála litrové balení mi vydrželo půl roku. Na vůni, která mi dřív vadila, jsem si zvykla. Výborné mýdlo s dlouhou trvanlivostí, šetrné k pokožce a dobrými čisticími účinky pro všechny typy pleti. 

XL Silver Balsam Grazette Of Sweden
No-poo balzám (bez silikonů a parabenů), který efektivně neutralizuje žluté odstíny ve vlasech a přispívá k popelavému nádechu. Protože stříbrné šampony většinou obsahují silikony a/nebo sulfáty, jsem ráda, že na trhu je k dostání balzám se stejnou funkcí, ale bez vysušovacích složek. Stejně jako většina přípravků s podobným účelem má fialovou barvu. Balzám hezky voní a vlasy se po něm rozčesávají bez potíží. Používala jsem zhruba jednou za týden. 


99% Aloe Vera Gel Mill Creek
Nezbytnost. Doma mám vždycky aspoň dvě balení do zásoby, bojím se totiž, že ho přestanou vyrábět. Gel používám na obličej, tělo, jako stylingový gel do vlasů, do svých tělových krémů... Narozdíl od jiných gelů s aloe vera výtažkem neevokuje pocit staženého obličeje, dobře zvlhčuje kůži a má hojivé účinky. Hodí se i jako podkladový gel pod makeup, i ten minerální. Něco málo jsem o něm psala v červenci loňského roku. 

Vitamin E Cream Mill Creek


Krém s vysokým podílem vitamínu E (antioxidantu a přírodního konzervantu). Zkoušela jsem si ho oblíbit při obličejové péči, ale ne a ne mu přijít na chuť. Nakonec se osvědčil jako tělový krém a dělal mi dobrou službu, i když u tělových krémů upřednostňuju větší balení. Důvody, proč jako obličejový krém pohořel: 1) je suchý (hutný?) a je zapotřebí ho rychle a v malých množstvích zapracovat do pokožky, 2) neklouže a kvůli své suchosti se nehodí jako podkladový krém pod makeup. Možná pod tekutý, ale pro MMU je naprosto nevyhovující, protože prášek se na něj chytá a tvoří nerovnoměrně barevné mapy už při aplikaci; 3) obsahuje dimethicone, což jsem při objednávání nějak přehlídla...


Na druhou stranu krém dobře hydratuje a kůže (mazala jsem hlavně krk, dekolt a ramena) je viditelně hebčí a pružnější. Možná si ještě jedno balení pořídím a zkusím krém nějak míchat s pár kapkami obličejového oleje, pak by se snad s minerálním makeupem sžil líp. 

Thayers obličejové tonikum bez alkoholu a s výtažkem z okurky, vilínu a aloe vera


Další velké balení, které spotřebovat trvalo cca tři čtyři měsíce. Obličejová tonika od Thayers mi vyhovují a je škoda, že jsem při dalším nákupu měla chuť experimentovat, protože nástupce od Dickinson Brands mu nesahá ani po čárový kód. Tonikum má příjemnou okurkovou vůni, neštípe, nedráždí kůži a nevysušuje ji. Jemně čistí a stahuje póry. Používala jsem jako jeden z kroků při odličování a po ránu po umytí obličeje vodou. Výrobek, který mi bude chybět. 

Hezkou zářijovou neděli vám všem!

sobota 7. září 2013

11 Podzimní nákupy I: 3x Idun + Emily de Molly

Na povaze Skandinávců se mi líbí, že jsou v mnoha ohledech patrioti. Poprvé jsem si to uvědomila, když jsem jedno slunné léto brigádničila v přístavním městečku a prodávala jahody a borůvky. Místo obrovských temně modrých holandských borůvek Seveřané vždycky raději kupovali ty standardně velké, všedně vypadající, ale SVOJE borůvky. I za cenu důkladnějšího hrábnutí do peněženky. A tak je to tu se vším. Od mlíka až po kosmetiku. Ne vždycky a stoprocentně, ale většinové smýšlení tak funguje. A mně se to líbí. Vždyť proč by cizí mělo být kvalitnější jen proto, že je to jiné?

Nechci se sáhodlouze zamotávat do ekonomických teorií, ale zákonitě a zkratkovitě funguje teze, že tam, kde je poptávka, je i nabídka.  A nabídka v severských kosmetických vodách je. Zvlášť v těch, kde se surfuje na zelené vlně. 

Idun Minerals nabízí poměrně malý, ale zato kvalitní sortiment. Profláklá je hlavně trvanlivost, nositelnost, pigmentace, určitá exkluzivita (daná ne-dostupností, kvalitou a cenou) a design výrobků a naopak míň chválená je úzká odstínová stupnice minerálního makeupu. Což mně tak úplně nevadí, já jsem si svůj odstín  stejně jako většina studených severských čumáčků našla (a vy MMU najdete tady). S nastupujícím podzimem se mi strašně zachtělo obohatit svoji sbírku dekorativní kosmetiky a vsadit na kvalitní severské věci. Takže proč ne Idun?  


Bronzer Norrsken a transparentní pudr Tuva byly součástí letošní letní limitované edice, která kromě obou ještě obsahovala lesky na rty, kvarteto očních stínů, řasenku a kabuki štětec v kovovém pouzdře. 


pátek 6. září 2013

4 Na přání: Jak si sestavit běžecký tréninkový plán

Hned na úvod jedno velké poděkování a taky omluva - obojí Lúce, jež přišla s nápadem, který mi trvalo skoro věčnost zpracovat... Doufám, Lúco, že se Ti i tak článek bude aspoň v něčem hodit.


Takže, jak si sestavit běžecký tréninkový plán... Spíš než na konkrétní čísla a dávky bych se chtěla zaměřit na to, co by si každý, kdo chce systematicky běhat, měl promyslet. A odpovědět si na následující otázky:

1) Proč chci běhat?
2) Jak často chci/mám možnost běhat?
3) Kolik času chci/můžu běhání dát?
4) Limituje mě nějaké vleklé zranění nebo chronická nemoc?
5) Chci se věnovat i nějaké doplňkové aktivitě?

pondělí 2. září 2013

10 Linky + sérum v jednom Physician's Formula

Bez linek jsem se vždycky obešla, kajalové tužky, gelové ani tekuté oční linky mi k srdci nepřirostly. Možná to bude tím, že mám trochu převislá víčka, která se mi poměrně lehce mastí, a linky na horním víčku  na mně nevyniknou (linky na dolním víčku jistí minerální stíny). Taky jsem nikdy neměla trpělivost linky malovat a nadto jsem se během dne neustále kontrolovala, jestli se mi někde neobtiskla černá čárka. Jenže - asi jako všechno i malování linek je jenom o trpělivosti a tréninku. Plus o umění si vybrat linky takové, se kterými vás malování bude bavit (tzn. zacházení s nimi je jednoduché). 


Linky od Physician's Formula vypadaly na netu celkem blbuvzdorně. Líbil a líbí se mi tvar tužky, protože rukojeť je dlouhá, přiměřeně těžká a hezky sedí v ruce. Štěteček je přímo parádní! Jde s ním nakreslit jak linka tenoučká jako ..., třeba jako nožky berušky (do myšlenek se mi vkradlo přirovnání "jako nožky záchodového pavouka", ale to není tak poetické) nebo vhodným nakloněním přidat na objemu. Všechno během jednoho jediného tahu. Že tužka krásně kreslí, je nejen zásluhou štětce, ale taky stejnoměrného proudu pigmentu. Černou barvu jsem při výběru okamžitě zavrhla a raději vybrala tmavě hnědou, která působí měkčeji a opticky nezmenšuje oči. Barva zasychá poměrně rychle a lze ji pohodlně odlíčit běžnými odličovači na přírodní bázi. V případě potřeby ji smyjete i vodou, ale budete muset pořádně tlačit a drhnout. Parfemaci zaznamenají jen opravdu citlivé nosy.

Obal je stejně kvalitní jako obsah - vnější kovové pouzdro a vnitřní plastová vložka se hezky doplňují. Tužku nerozšroubíte, takže jde těžko rozeznat, kolik barvy vám vlastně ještě zbývá.


Jedinou nevýhodou linek by mohl být fakt, že se barva tak trochu vlévá a rozpíjí do mikrovrásek a kožních záhybů, takže víčka je zapotřebí přepudrovat nebo jinak vyrovnat jejich povrch. 


Jestli sérum působí pozitivně na růst řas? Tak to nemůžu potvrdit - zajedno si linky nemaluju pravidelně, zadruhé na zázračné vlasové a řasové boostery v šamponech, vlasových vodách, linkách, řasenkách atp. nevěřím. Podle mě je to trochu hloupost, porost těla je v podstatě mrtvá struktura a jestli se jeho kvalita dá ovlivnit, tak výživou zevnitř. Ale pokud některé ženy růst řas zaznamenaly (a podle výrobce je jich 82%), je to jen dobře.  

Pro mě jsou linky od Physician's Formula prvními linkami, které používám ráda a u kterých netrpím paranoiou, že se mi rozmažou. Jestli je někdy vypotřebuju a zatoužím po nových linkách, koupím si zase tyto.

Physician's Formula je k dostání tady a linky mě přišly na cirka osm dolarů (současná cena se pohybuje okolo deseti). 

neděle 1. září 2013

8 Změna kondičního a posilovacího rozvrhu

Proč něco odkládat na odpoledne, když to můžete udělat už hned zrána? Třeba cvičit. Ještě před čtvrtrokem mi ranní běhání přišlo trochu jako pruda. Ale navykla jsem si tolik, že si prostě ráno o hodinu a půl bez větších problémů (nebudu lhát, někdy je mi rozehřátá peřina milejší než mrholení za oknem) přivstanu a vyrážím ven. Běhat nebo posilovny. Nedělám to tak každý den, ale třikrát čtyřikrát do týdne to zvládnu. Výhody? Hned po doběhu a sprše jsem dobře naladěná, den mi utíká rychleji a z práce se po osmi devíti hodinách nevracím unavená a s plíživou myšlenkou, že bych ještě měla udělat něco pro fyzičku. 

Z počátku jsem měla tendenci si ráno ulevovat z náročnosti a spíš jen tak poklusávala. Dobrá zpráva - i po ránu na sebe můžete být tvrdí. Možná to bude závislé kus od kusu, ale i zrána se dá běhat na krev. Takže jsem na ráno přesunula i intervaly. Jediné, co ráno nezařazuju, jsou delší běhy nad deset kilometrů. Kvůli času a faktu, že běhám nalačno. I když, možná i to je jen otázka zvyku.