sobota 30. března 2013

7 Ranní běhání a přemýšlení

Nevím, jak vy, ale já mám až perverzní radost, když se o víkendech vzbudím kolem sedmé ráno a přesto, že nemusím vstávat, vyskočím z postele a začnu šmejdit po bytě, abych po nějaké chvíli přišla na to, že lomozit nemůžu, protože bych Muže rušila v zaslouženém spánku. Jak na potvoru mi totiž ráno nezřídka padají věci z rukou, třeba moje plechová krabička na gumičky v koupelně. Akustika v koupleně bývá, jak všichni víme, velice dobrá a naším - mou optikou viděno, Muž na to kouká jinak - minimalisticky vybaveným bytem se zvuky nesou zřetelně a jasně.  

Takhle sucho v Kurdistánu prý nebude, teda ne v dubnu

pátek 29. března 2013

5 Pár střípků

Velký pátek je u nás státním svátkem a tak se od rána těším z volna. V klidu jsem si u snídaně prolistovala noviny, vysmýčila celý byt, zašla do knihovny hodit do kastlíku urgované knihy,... Prostě doposud pohodový den, který určitě bude pokračovat stejně pozitivně. Ještě mám v plánu upéct mazanec a v době kynutí se jít proběhnout. 

Velikonoce strávíme doma, ale hned v úterý ráno letíme na dovolenou. Těšit jsem se začala až dnes, shon v práci mě připoutal k přítomnosti a přebil myšlenky na budoucí volno. Ale teď už těšení a plánování může propuknout naplno. Poslední dva dny vypadaly v obrazech takto: 

čtvrtek 28. března 2013

6 Jazykový koutek

Dnes jen krátce o jednom z mých způsobů, jak se učím cizí jazyky (když jsem příspěvek nastavovala, přišlo mi vcelku příhodné, že se kryje s datem narození J. A. Komenského :)...



Čtivá (výhodou je, když máte knihu přečtenou už z dřívějška v mateřštině) knížka nebo e-kniha do ruky, tatáž audiokniha do uší, kroužkový blok a dobrý slovník. To pro chuť do studia, naposlouchání melodie a intonace jazyka a objevu, jak se v textu projevuje gramatika, stačí. Aspoň pro začátek. 

Jak se jazyky učíte vy? 

Pěkný Zelený čtvrtek!

pondělí 25. března 2013

2 "Posiluju třikrát týdně, ale pořád nevidím výsledky,"

... těmito slovy začal naši společnou lekci jeden z mých klientů. Poznáváte se v tom někdo?

Příčin může být samozřejmě hromada. Nedostatečná zátěž (jste na sebe moc hodní), dlouhé pauzy mezi sety (do posilovny si chodíte popovídat se známými), málo nebo naopak moc opakování (vzhledem k tomu, jakých výsledků chcete dosáhnout), nedostatečné procvičení svalu (jeden izolovaný cvik na jeden sval) nebo špatná technika. Případně nevhodná skladba stravy. Příčin může být samozřejmě mnohem víc nebo můžou být propojené.

Takhle vypadá správný dřep

sobota 23. března 2013

9 Aktuální běžecká a silová forma

Takhle při sobotě mám před návštěvou kadeřnice a koncertem bilanční náladu... Zhruba před měsícem a půl jsem najela na jinou běžeckou a silovou přípravu a dnes s namoženými svaly hloubám, jestli jsem na správné cestě. Kvůli povětrnostním podmínkám (mrazy, sníh a silný vítr) pořád ještě nemám možnost se otestovat v ideálnějších podmínkách, ale na lepší počasí se mi čekat nechce. Příští týden plánuju Cooperův test, abych si ověřila momentální kondici. Podstatou Cooperova testu je uběhnout za 12 minut co nejdelší vzdálenost. Zkoušeli jste to někdy? Já naposled asi v prváku na gymplu. Nuže, tady je moje bilance:

Cvičíte jako blázni a nepozorujete žádné změny?

čtvrtek 21. března 2013

7 Out of Africa 100% bambucké máslo s vanilkou + recept na tělový krém

...objednáno z iHerb.com pro účely výroby vlastních tělových krémů.

A osvědčilo se! Máslíčko je to tuhé až tvrdé, i na kůži se navzdory vyšší teplotě poměrně těžko 
rovnoměrně roztírá. Výrazně voní vanilkou, pro některé s citlivým nosem to může být až moc. Složení: 100% přírodní, nerafinované bambucké máslo. Pro moje alchymistické radovánky jako stvořené. I samotné však může výborně sloužit jako tělový krém/máslo, pokud tedy máte trpělivost při roztírání.


středa 20. března 2013

6 Esenciální oleje NOW - citronová tráva, pomeranč

Oba dva patří k mým stálicím v aroma lampě. Zatímco na takovou vůni pryskyřice nebo hřebíčku či levandule musí být nálada, citronová tráva mi voní vždycky příjemně. Podle popisu na flaštičce a shenet.se by to měla být vůně svěží, vzpružující a stimulující. 


úterý 19. března 2013

8 Vnitřní motivace k pohybu aneb proč dělat něco polovičatě, když to můžu dělat naplno

Tak moje motivace k pohybu je ve skutečnosti úplně jednoduchá. Prostě si stanovím větší cíle a dílčí cíle a pak se je snažím splnit. Než uzvednu dvojnásobek své hmotnosti, musím uzvednout sebe sama a ještě předtím půlku. Chci zaběhnout půlmaratón za 1:40, tak běhám dílčí úseky v rychlejším čase, skládám je za sebe a doufám, že mi to vcelku klapne. Prostě dílčí cíle. 

Ne že bych občas neměla problémy se dokopat jít posilovat nebo běhat. Mám, hlavně když je venku psí počasí, tzn. prší/sněží v kombinaci s větrem. Veškeré jiné povětrnostní podmínky vnímám bez problémů, ale vytrvalý déšť točící se s větrem a šlehající jako naschvál mně do obličeje, ať to stočím jakýmkoli směrem, to mě dokáže otrávit.

Neinspirují mě ani postery svalnatých atletů/atletek s různými motivačními hesly. Zaprvé je vnější motivace strašně prchavá, zadruhé jsem tak nějak postupem let došla k tomu, že tělo nikoho jiného mít nebudu (už jen z toho prostého důvodu, že já jsem já a ne slečna z posteru) a ani nechci. A když už se člověk dostane do takového stádia, hledí jen na to, jak vytřískat to nejlepší ze sebe, pokud teda míní nějak se v životě realizovat. V tomhle to mám na rozdíl od mnoha jiných hodně zjednodušené, protože pro mě existují prakticky jen dvě varianty - buď něco dělat pořádně, nebo to nedělat vůbec. A co se týče mě samotné a mého "osobnostního rozvoje" (taková hezká zprofanovaná fráze), tak tam bych šidila jen sama sebe, kdybych něco dělala polovičatě. 

Bohužel se jako většina populace občas nakazím virem lenosti a jsem vcelku pohotová při hledání výmluv, proč se mi dnes nechce to a to (viz počasí). Krátká odbočka: Na hledání výmluv jsou vůbec někteří mistři a je docela zábava ty výmluvy jako osobní trenérka poslouchat, ačkoli ve skutečnosti je vlastně vůbec nemusím slyšet (protože vyfláknutí se na věc jde vždycky vidět). Tihleti sebeomlouvačí ale mají tak nějak pocit, že jejich vý-/omluvy se stanou skutečnějšími a oprávněnějšími, když i já o jejich pravdivosti budu přesvědčená. Na takový stav, kdy mozek začne pracovat na plné obrátky a vymýšlet sci-fi scénáře, jak se něčemu vyhnout, mám pro sebe jednoduchý recept - nastavím modus "práce". Do práce se prostě chodí pravidelně (pomineme-li nezaměstnané) a i když se někdy nechce, prostě se jde. S pohybem je to pro mě totéž. Pro vás snad ne? :)

Takže mi z toho vyplávají snad jenom dva závěry:
1. Nemám čas šidit sebe samotnou, proto radši dělám míň či víc příjemné věci, které jsou v mém vlastním zájmu, naplno.
2. Když se mi nechce, prostě vypnu mozek a jdu to udělat. Nejradši za splnění bodu č.1. 

Kéž by všechno bylo tak krásně jednoduché...

neděle 17. března 2013

4 Štětce Idun Minerals

Tyto štětce používám nejčastěji, velký kabuki skoro každý den. Moje sbírka zahrnuje EcoTools, Idun Minerals a Real Techniques, které jsou v mojí sbírce nejmladší. A jsem se všemi tak spokojená, že svůj štětcový grál rozšířím snad jen o jeden štětec. Pak to hasne - dalších deset let (doufám) nebudu muset nic řešit. Což mě jednou pravděpodobně bude stát blog, protože jakmile najdu ultimátní řešení, nehledám, netestuji, nezkouším... Aspoň tedy co se pleťové, tělové a vlasové kosmetiky týče. Možná škoda pro vás, čtenáře, ovšem perfektní pocit pro mě - neznám lepší pocit, než mít doma spolehlivý, ozkoušený arzenál a vědět, že navzdory novinkám a reklamám je tráva zelenější na mé straně. 


pátek 15. března 2013

1 AM Börlind, Benecos, Lavera, Alba Botanica - 2. část

Dnes něco o značkách Lavera a Alba Botanica. 

Zleva: AM Börlind,  Benecos, Lavera, Alba Botanica

Rtěnku od Lavery jsem pořídila v e-shopu violey.com, lesk od Alba Botanica pochází z iHerb. Názvy v článku jsou klikatelné a přemístí vás rovnou do příslušného e-shopu. 

středa 13. března 2013

0 AM Börlind, Benecos, Lavera, Alba Botanica - 1. část

... aneb další nálož přírodních rtěnek + jednoho lesku. Fotky jsou samozřejmě z doby před oparem.

Kde začít? Asi u rtěnek. Všechny jsou koupeny na violey.com, německém e-shopu, který nabízí vše od dekorativní kosmetiky přes ekologicky pěstované koření až po ekologicky šetrné čistící přípravky do domácnosti. S nákupem a servisem u violey jsem byla velice spokojená. Nepotěšily mě dvě věci: poštovné (téměř 10 euro), které však po přesáhnutí dvou kilogramů roste tempem pouhých 60 centů/kilo. Tudíž se - pokud už se k nákupu odhodláte - vyplatí nakoupit co nejvíc. Maximální váha zásilky však nesmí přesáhnout 20 kg. Taky dodací doba byla poměrně šněčí. I takoví prodejci z ebay sídlící v Jižní Koreji mi balíky posílají rychleji, nemluvě i o super hyper rychlé přepravě z iHerb, kterým to trvá pět šest pracovních dnů. Violey to ke mně trvalo skoro tři týdny (včetně víkendů). V balíku jsem kromě objednaných položek našla i pár vzorků - prací ořechy, noční a denní krém od Logony a Benecos a pěkný bloček ve formátu A6, kam čmárám týdenní nákupy


úterý 12. března 2013

11 Jak si přes zimu udržet zdraví - vzkaz pro mě na příští rok

Nedočkavě vyhlížím jaro, místo toho se zase pořádně ozvala zima. Včera ráno -14°C, větrno a přitom zářivě slunečno. Sníh už skoro definitivně roztál, jen u krajů silnic se válejí špinavé hromádky. Ven jsem včera vyběhla natěšená na sluneční lázeň a domů jsem se vracela prokřehlá a ošlehaná ledovým vichrem. Jaro se odkládá na dobu neurčitou... 

Zimu jsem zatím přežila bez nemocí, navzdory častému cestování, změně pracovního prostředí a tedy bacilů. Momentální bilance: několikadenní rýmička před měsícem a teď se mi klube opar. Teď zrovna! Pytlíky černého čaje nezabraly, lékarnické masti se můžou jít vycpat, zubní pastu ani nezkouším... Snad to nejhorší zakryje aspoň náplast :/ 

Pro příští rok si přesto znamenám recept, jak si zachovat fyzické zdraví:
  • zázvor
  • prášek z rozemletých šípků
  • každodenní pohyb venku, mrazy nemrazy
  • sauna
  • otužování studenou vodou po koupeli/osprchování
  • spánek (tam mám mezery)

neděle 10. března 2013

14 Balzámová metoda v mém podání

Na votocvohoz.cz se strhla diskuze okolo mého postu o balzámové metodě. Ne že bych cítila, že se musím obhajovat (např. vůči tvrzením, že vlasy umývané kondicionérem musejí zákonitě být nedokonale umyté a smrdět)... Balzámová metoda nemusí a nebude vyhovovat všem. Mně BM slouží víc jak půldruhého roku a doteď jsem spokojená. Což nevylučuje, že se třeba jednoho dne vrátím k šamponům... Ale v blízké budoucnosti se tak určitě nestane.

Dnes to bude o mých koupelnových evergreenech a jak jsem si BM přizpůsobila pro sebe. 

Omluvte kvalitu, foceno mobilem.

sobota 9. března 2013

11 Momentální cvičení v posilovně

Vypadá to, že prach rozvířený posledním postem se trochu usadil... Čekala jsem, jestli se zapojí i příznivci jiných diet než palea a doplní svoje hledisko, bohužel se žádní nenašli. Asi ještě (nebo už) nejsou dotyčné diety tak trendy jako paleo... :) 

blížícím se jarem jsem trochu poupravila aktivity v posilovně - odlehčila jsem stronglifts a doplnila je izolovanými cviky, které si zároveň nárokují určitý smysl pro rovnováhu a koordinaci. Stronglifts cvičím se středně těžkými vahami a zvýšila jsem počet opakování z pěti na deset. Série jsem zachovala. Zároveň jsem zařadila i kondiční blok, většinou běhám na páse. Tím jsem vytáhla běžecké aktivity na pět dnů v týdnu a přitom to zabere jen 40 minut extra. Běhání vevnitř mě totiž vůbec nemotivuje, připadám si jak křeček v kolečku. Zařadila jsem ho spíš kvůli zrychlení metabolismu a 20 minut po posilování je pro mě únosné jak časově, tak morálně. Půlhodinu bych už asi psychicky nezvládala... 

Borůvková polévka - lepší než ionťák.  A taky zahřeje!
Obdivuju lidi, kteří dobrovolně chodí běhat na pás - já takovou morálku nemám. Je to stejné jako se spinningem. V zimě ho snesu, i díky tomu, že chodím na lekce "spinning puls", kde mám na plátně před sebou barevnou stupnici, vidím na ní svůj puls a podle pokynů zvyšujeme nebo snižujeme zátěž tak, aby i puls letěl nahoru, klesal dolů nebo naopak při intervalech zůstával v určitém rozmezí. Mimochodem, minulou neděli jsem byla na "Vasa-spinningu". Běžel se Vasův běh a souběžně s ním jsme šlapali na trenažerech, zatímco na plátně člověk mohl sledovat průběh závodu. Stejně jako na trati na občerstvovacích stanicích se podávala borůvková polévka. Ta se mimochodem objevuje na téměř všech vytrvaleckých akcích, které se na Severu konají. Výborně chutná a dobře vzpruží. Lekce končila letos po třech hodinách a padesáti minutách, to vítěz - Nor Aukland - doběhl do cíle. Palce jsem však držela Stanislavu Řezáčovi, to je pro mě řízek non plus ultra. 

středa 6. března 2013

32 Paleo, LCHF, Dukan, GI...

K dnešnímu článku mě inspirovala česká "fitness" blogosféra, která posledních pár týdnů žije paleem. Každá doba má své trendy a každý trend potřebuje půdu, na které by se uchytil, zakořenil, získal co nejvíce přívrženců a přežil tak co nejdéle. Délka života jednoho trendu je přímo úměrná jeho oblíbenosti. A jaké trendy bývají oblíbené? Ve stravě určitě ty, které jsou účinné. A účinnými se myslí takové, pomocí nichž bezbolestně a bez větší námahy zhubnete. Upozorňuju, že v dnešní době nejde v první řadě o zdraví, ale o zhubnutí (samozřejmě ještě musíte být štíhlé a vyrýsované). Štíhlí vyrýsovaní lidé = zdraví lidé. 


Fitspo
Jak se štíhlé, vyrýsované postavy dobrat? Samozřejmě zdravým životním stylem, který zahrnuje:

pondělí 4. března 2013

4 Přírodní rtěnky Peacekeeper Cause-Metics

V zimě moc ráda nosím rtěnky. Připadám si totiž jako děsná bledule a rtěnky toho dovedou hodně spravit. Naopak nerada je nosívám v létě, protože mám pocit, že teplem rychle změknou a co nevidět budu vypadat jako klaun. 

Upřednostňuju rtěnky matné, dobře pigmentované a s přírodním složením. 

Zleva: Healthy, Wise, Compassionate
Značku Peacekeeper Cause-Metics (PK) jsem objevila na iHerb, když jsem sháněla něco lehkého, ale dražšího, co by nepřetáhlo váhový limit a zároveň mě pošouplo přes částku 40 dolarů (což tehdy znamenalo poštovné zdarma). Nerada nakupuju zboží, na které si nemůžu přečíst recenze, přesto jsem to se rtěnkou PK Paint Me Wise riskla a vyplatilo se. Stejně tak mě potěšil odstín Compassionate. Odstín Healthy má narozdíl od svých sestřiček kratší výdrž a je mnohem krémovější. Konzistencí připomíná balzám.  

Tady jsou podrobnější informace a dojmy: 

sobota 2. března 2013

7 Nové běžecké boty

Tak jsou konečně doma! Nové Asics Gel Nimbus 14 - pohodlné jako bačkůrky, s dobrým odpružením, viditelné na dálku (že jsem je dostala s 50% slevou, mi taky zrovna nevadilo - za plnou cenu bych si je nekoupila). 

Vybírala jsem je za jediným účelem - chtěla jsem dobrou obuv pro běhání po asfaltu. Vždycky jsem si kupovala hlavně boty do terénu, letos mám páry dva - do terénu i na asfalt. Svoje běhání jsem za poslední rok nasměrovala převážně na tvrdší povrchy a protože se zúčastňuju i závodů po asfaltu (závodní obuv přímo na asfalt nevlastním, běhám v tréninkové), chtěla jsem pohodlnou obuv s dobrým odpružením. Na internetu jsem na tento model četla pozitivní recenze. Zaznamenala jsem snad jen dvě výtky - že jsou příliš těžké (cca 225 gramů) a že látková část brzy změkne a ztratí svůj tvar. Uvidíme, do jaké míry se moje zkušenosti budou ztotožňovat se zkušenostmi jiných.  

pátek 1. března 2013

3 Lucy Minerals - moji oblíbenci

(Omlouvám se těm, kteří na tenhle příspěvek klikali od včerejška a dočkali se oznámení, že požadovaná stránka není dostupná - při korektuře článku jsem smázla přednastavené datum a post se tak ocitl v oběhu dřív, než jsem datum opět stihla nastavit správně.)

Dnes máte poslední příležitost nakoupit u Lucy Minerals. Mně se podařilo zásobit se u jejich loňských podzimních akcí, tudíž strádat nebudu. Poprvé jsem LM objevila až na sklonku roku 2011 a stihla vyzkoušet skoro všechno s výjimkou štětců.

Moje nejčastěji používaná kosmetika od Lucy Minerals
Dekorativní kosmetiky LM jsem se nabažila až dost a škála nadšení nad jejich produkty se u mě odráží v různé intenzitě. Asi nejvíc se mi zamlouvají jejich MMU, k tomu nemám jedinou výtku. Taky minerální pudr OCC je výborný, opravdu zmatňuje, aniž by ucpával póry. Že zakryje různé přetahy nebo ostré přechody u tvářenky, aniž by pozměnil barvu toho, co je pod ním, je vlastnost, která mi imponuje.