středa 27. února 2013

10 Momentální běžecké podmínky + kruhový kondičně-posilovací trénink

Tohle je můj denní chleba posledních pět dnů - zledovatělá břečka tvrdá jako kámen. Špatně se na ni došlapuje, ještě hůř se z ní odráží, ale přesto běhání na takovém povrchu (kromě nemalých rizik) nese i nějaká pozitiva - člověk se naučí číst terén a zapracuje na své běžecké technice. Ani nesmeky se na tohle nehodí, vzhledem k tomu, že bych je musela sundávat a nasazovat co půl kilometru. Včera se mi zoufale nechtělo jít běhat, nejradši bych byla zůstala v teple a koukala na film. Nakonec jsem se donutila a překvapila samu sebe - okruh o necelých osmi kilometrech jsem běžela v průměru za 5:15 min/km, aniž bych se výrazně hnala. Zato pak jsem si zase zdřímla u televize... Ani už si nepamatuju, kdy naposled jsem viděla nějaký film celý. 


A takhle někdy blbnu v polední přestávce v práci - zalezu sama nebo s kolegy do piditělocvičny trochu se zpotit. Osm stanovišť, půl minuty na každém v maximálním tempu, tři okruhy. Obávala jsem se, že kolegové mě za tohle cvičení budou nenávidět - ale kupodivu se jim to líbí. Zatím. 


Včera jsem se po cestě domů odměnila (vstupní zkouška v práci dopadla dobře, ač z práva jsem měla trochu vítr) a koupila si pár knih (ukážu jindy). Každoroční únorové slevy k tomu přímo vybízejí. 


A pozítří už je tu březen...

úterý 26. února 2013

4 Nový přírůstek do domácí tělocvičny

Nedávno jsem si pořídila tyhlety lehoučké činky v holčičí barvě - za necelých 60 Kč, no nekupte to! Už jsem je seznámila s ostatním nářadím ve své domácí tělocvičně, nejvíc si tykají s gymnastickým/pilates míčem. To takhle zaujmu polohu vzpor ležmo s nohama na balónu, ruce svírají činky a jedu kliky s rotací a činkami v rukách. Taky cvik zvaný vrtule je chuťovka. 


A zatímco čtete tento post, skládám právě úvodní vstupní zkoušku v práci. Koncem týdne už (snad) budu mít všechny rozhodovací pravomoce, na které jako začátečník stačím (schvalování praxe a rekvalifikačních kurzů, hmotná podpora zaměstnavateli, některé EURES záležitosti, ...). Už příští týden mě čeká další školení (podmínky zaměstnávání tělesně a mentálně postižených) a obzory se otvírají šíř a dál. Jen to všechno strávit... A nezbláznit se z toho množství informací...

Pěkné pokračování pracovního týdne!

neděle 24. února 2013

4 Hřebíčkový olej

Znáte ho? Jestli ne, tak o hodně přicházíte.

Nejvíc ho používám při ústní hygieně, masážích a taky v aroma lampě. Vůně typu hřebíček, skořice, jablko, citrón a pomeranč mám asi úplně nejvíc nejradši. Nezabývám se tím, že jsou spojovány hlavně s vánoční pohodou. U nás doma voní Vánoce celoročně. Do aroma lampy ho samozřejmě používám společně s vodou. Většinou ho stačí tři čtyři kapky. Vůně hřebíčkového oleje uvolňuje i stimuluje, hodí se do koupele. Výborný je hřebíček společně s citrusovými vůněmi, pryskyřicí, cedrem, koriandrem či zázvorem.


sobota 23. února 2013

2 Postřehy z cest

Tak jsem zase doma. Minulý víkend jsem strávila s nejbližšími přáteli a ty intenzivní dva dny byly balzámem na duši. Ten tam je splín z předminulého týdne, pryč je úzkost a obavy z toho, jak to vlastně všechno bude dál. Jsem vděčná za to, že svoje přátele mám. Kolikrát stačí jen se s nimi vidět, aby se člověk cítil líp. 


Přelet tam a zase zpátky provázela docela kuriózní setkání. V pátek jsem v polospánku nasedla do letadla, a když jsem se těsně před přistáním probrala, cítila jsem se tak trochu pozorovaná. Zabořila jsem nos do své tlusté vlněné šály a přes vlasy úkosem zašilhala po autorovi upřeného pohledu. Přes uličku seděl nějaký chlapík a koukal a koukal. Ne nijak stalkersky, spíš zvědavě. A protože nejlepší obrana je útok, obrátila jsem se na něj a provrtala ho pohledem tak, že i Superman by proti mě byl v tu chvíli naprostý amatér (tak si to aspoň namlouvám). Doufala jsem, že ho buď nachytám a odvrátí pohled, nebo že vysvětlí důvod své zvědavosti. Očividně měl kuráž a frontálním útokem se zastrašit nenechal. Naopak, začal se vyptávat a vybavovat. To už jsem se probrala ze své ranní nevrlosti a tak jsem mu směle začala oplácet otázky - vyklubal se z něj farmář a botanik-amatér z Tornedalu. Řeč se přirozeně stočila na kytky a bylinky (pro mě ne úplně cizí téma) a nakonec jsem z letiště odjížděla s brožurkou, dvěma lahvičkami bylinných kapek a příslibem překladatelské zakázky.

čtvrtek 21. února 2013

0 Bleskurychlý pozdrav

... vám všem ze severské metropole! Opět si užívám školení v zábavné partě, i když musím přiznat, že už se těším domů na Nejdražšího, neboť jsem ho týden neviděla.

Moje dojmy z posledních tří dnů ve zkratce:

* jím od rána do večera
* mrazivá rána, větrné večery
* znavené tělo, zatímco hlava by stačila pobrat další a další fakta
* setkání s kamarádkou po devíti měsících
* trénink s kettlebells
* skvělé "meze" v libanonské restauraci, oprsklá obsluha
* tajné sledování MS v lyžování v průběhu školení
* naše parta mi bude chybět
* ještěže po školení následuje víkend...

Víc snad po mém návratu domů.

Dobrou noc!

neděle 17. února 2013

16 Šampon a balzám pro krásnější hřívu

Doslova. Chovatelé koní si tyhlety přípravky pochvalují. Já taky. ÍÍÍhááhááá...


Ano, tušíte správně - dopřávám svým vlasům koňskou péči. Na obaly při nákupech příliš nekoukám, zato na minimalistické, přírodní složení mě utáhnete raz dva. Že cílová skupina jsou třeba koně, mě tudíž moc nezajímá (ale třeba v případě koček nebo nedejbože psů už bych měla zábrany). V tomto případě musím znovu smeknout před výrobcem - podařilo se mu vyrobit šampón a kondicionér, které by mu špičkoví kadeřníci (zajímající se o organickou kosmetiku - kteří kadeřníci to dělají?) mohli závidět. Oba dva produkty jsou totiž určeny pro snadnější pročesávání a údržbu koňské hřívy a žíní. Šampón se může pochlubit (na šampón) značně atypickým složením - obsahuje aloe vera, tea tree olej, jojobový olej (s nejvyšší pravděpodobností rafinované, soudě z barvy šampónu), lecitin. Tečka. Nepění,  umývá do čista. Hodí se výborně pro dny, kdy vlasy potřebuju umýt důkladně (třeba když vlasy upravuji s pomocí pěny nebo krému), ale nechci sahat k šampónovým alternativám se sulfáty a silikony. Ředí se v poměru 1:9, půllitrová flaška mi asi vydrží dlouho. 

pátek 15. února 2013

4 Můj běžecký plán - únor, březen, duben 2013

V květnu mě čeká můj druhý půlmaratón v životě a to si pište, že se těším! Zvlášť když jsem se loni namlsala dobrým výsledkem. Tady jste si mohli přečíst, jak jsem se činila předchozí tři měsíce. A dnes se dozvíte, jaký bič jsem si na sebe ušila na následující kvartál. 


Doklad o přihlášení na květnový půlmaratón.
Přišpendleno v práci :)
Vzhledem k plnoúvazkovému zaměstnání, distančnímu studiu a dalším volnočasovým aktivitám, z nichž nechci slevovat, je můj cíl trénovat třikrát týdně. Když se poštěstí víckrát (jako třeba teď, první dva týdny v únoru), bude to jen dobře. Hned na začátku dubna jedu na dva týdny na dovolenou a obávám se, že tam opravdu moc kilometrů nenažvýkám, i když běžecké boty si samozřejmě přibalím. Nu což, i po příjezdu mi pořád bude zbývat měsíc do startu. 

čtvrtek 14. února 2013

1 Lucy Minerals přestává zasílat do zahraničí...

... tak si pospěšte a zásobte se. Pokud na něco máte zálusk a jste na vážkách, proleťte další moje články (najdete je pod štítkem "Minerální makeup"). 

Obrázek by měl být klikatelný a přemistit vás rovnou do e-shopu

Pěkný čtvrtek!

středa 13. února 2013

5 Právě čtu...

... knihu od Katariny Johansson - Badskumt (gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg). Do češtiny by se to dalo volně (skum je dvojsmysl s významem "pěna" i "divný") přeložit jako Podivnosti z koupelny (Jedy, které vás dělají čistými, svěžími a krásnými). Knihu jsem v žádném českém e-shopu nenašla, tudíž je buď v procesu překládání (vydána byla předloni, takže už ji nakladatelé mohli zaznamenat), nebo se o ní vůbec neví. Což by v druhém případě byla škoda, protože Badskumt je čtivá, zajímavá literatura, která konzumentům, nezajímajícím se o složení výrobků, které s důvěrou ve značku kupují, určitě otevře minimálně jedno oko. 


úterý 12. února 2013

2 Fettisdagen aneb masopustní úterý...

... a to oslavíme tradiční žemlí se šlehačkou a náplní z mandlové hmoty! 
Žaludek už vrní blahem... 
Druhá žemle číhá v lednici na Muže. 


A tahle scrapbookingová krása zdobí můj pracovní stůl. Dárek od kolegyně. Dojal mě.


Napečeno, uklizeno. Zítra se v práci pomějeme. 


Tak takové bylo moje masopustní úterý :)

pondělí 11. února 2013

8 Z hnědočerné k tmavé blond

Dnes to bude zase o vlasech. Že k umývání používám balzám, asi většina z vás ví, stejně jako že jsem se skoro rok propracovávala z téměř černé ke své původní barvě vlasů. Nuže, při dokumentové čistce v počítači jsem narazila i na dvě fotky, které jsem si loni na jaře uložila a které měly představovat mou vytouženou barvu vlasů. Jak jsem byla nadšená, když jsem zjistila, že jsem se minimálně jedné z nich maximálně přiblížila! 

Po zhruba roce jsem se dopracovala k tmavé popelavé blond (já na dolním obrázku vlevo). První krok udělala kadeřnice. Melír ale dopadl podle očekávání - chytil do teplé měděné až zrzavé barvy. Kadeřnice zkusila neutralizovat zrz fialovou barvou 0.77 (violet), zmizely ale jen viditelně oranžové prameny. Výsledná barva po prvním kroku byla hnědočerná se světle měděnými prameny. Nic moc, ale zkusila jsem se na to dívat pozitivně. Po příchodu domů jsem na vlasy okamžitě vylila přeliv v odstínu 1001 (ash blonde). Pomohlo to jen dočasně, struktura vlasů byla hodně narušená a po pár umytích se přeliv zase vymyl.

Barva vpravo "dark ash blonde" byla moje vysněná meta - a jsem tam!


neděle 10. února 2013

8 Nudíte se? Já nikdy.

Fakt ne. Nechápu, že lidi můžou mít dlouhou chvíli, já bych naopak uvítala, kdyby měl den 36 hodin. Dnes už mám odběháno, za chvíli začnu vařit oběd na zítra. Drahý se momentálně vypravuje do posilovny, takže využiju volné chvíle a pustím se do šití náhrdelníku. A v jednu začíná přenos z biatlonového mistrovství světa z Nového Města na Moravě. 

Včera dopoledne jsem byla vybírat nové boty na běhání. Většinou si projdu tři ověřené prodejny, kouknu na sortiment, nové kolekce, ceny, vyzkouším pár bot... A nechám si přes noc proležet v hlavě, kam zamířím druhý den. Většinou sahám po značkách Asics a New Balance, Saucony mě taky nezklamaly. Včera jsem to udělala jinak - zašla jsem do ortopedicko-sportovní prodejny, abych si ověřila, jestli jsem si náhodou všechny ty roky nekupovala "špatné" boty. 

sobota 9. února 2013

4 Konopný olej

Konopný olej jsem si objednala hlavně proto, že mi v lahvi zbývalo pár lžic oleje z pšeničných klíčků a hledala  jsem důstojného nástupce. 

Jako většinu dalších surovin pro výrobu kosmetiky nebo kosmetiku samotnou jsem tento olej objednala z iHerb
Narozdíl od svého pšeničného předchůdce mnohem lépe chutná - má jemnou vůni a chuť připomínající oříšky. Začala jsem ho používat i do zeleninových salátů, střídám ho s olivovým olejem. Přece jen, olivový olej má trochu neutrálnější chuť, na konopný nejsou chuťové buňky nastavené každý den. 

Čerstvý, zastudena lisovaný konopný olej má výraznou zelenou nebo zelenožlutou barvu. Že se kazí, se dá poznat podle toho, že barvu mění na hnědou. Konopný olej má vůbec krátkou trvanlivost, proto by se měl prodávat v tmavých lahvích a uchovávat v chladu a temnu. Výhodou je, pokud obsahuje vitamín E (tocopherol), ten se do olejů přidává pro svoje konzervující účinky. 

čtvrtek 7. února 2013

2 Tři variace na vazelínu

Aneb vazelína jako vazelína? Podle mě i vazelína může být dobrá nebo méně dobrá - záleží jen na vašich preferencích, co se složení týká. Pro vysvětlení: vazelína je pro mě všechno, co má na prvním místě ve složení název petrolatum nebo mast, která má ochraňovat před vnějšími vlivy.   

Taková měsíčková mast od Baley - člověk by si řekl, jaká výborná péče o pleť - dokud ho do očí nepraští petrolatum. Před třemi lety jsem tuhletu mast používala na ven, když jsem šla běhat nebo jela na lyže. Ale dnes - není důvod. Na trhu existují varianty, které neucpávají póry a hlavně neobsahují deriváty ropy. 



Izolační složka: včelí vosk, candelilla vosk, lanolin
Můj soukromý hit - za málo peněz hodně muziky. 



Izolační složka: petrolatum 
A big no-no. 


Izolační složka: včelí vosk, lanolin
Handmade varianta. Moje "nej" v mnoha ohledech. 

středa 6. února 2013

4 Dr. Bronner's - tekuté mýdlo

Krátce po Vánocích jsem doplňovala zásoby doma (a útočila na VIP úroveň na iHerbu) a do košíku přidala i tekuté mýdlo od značky Dr. Bronner's, ve variantě 18-in-1 Hemp Lavender. Tohle mýdlo se chlubí certifikáty Fair Trade a USDA, neobsahuje detergenty. Je vyrobeno z přírodních olejů a stoprocentně rozložitelné. Podle iHerbu ho lze používat jako klasické mýdlo, pěnu do koupele, šampón nebo prací prostředek. Já ho zatím vyzkoušela jen jako mýdlo a pěnu do koupele. Moje dojmy? 


pondělí 4. února 2013

9 Moje běžecké tréninky (listopad 2012 - leden 2013)

Když jsem psala nadpis tohoto postu, úplně mě zamrazilo, jak období listopad - leden uteklo. Tři měsíce a přitom takový cvrkot! V tomto období jsem střídavě běhala, posilovala a chodila na lekce kruhového kondičního tréninku, taky v sauně jsem byla štamgastem. Na saunu už nedám dopustit, díky ní, otužování a pravidelné konzumaci rozemletých šípků a zázvoru jsem se udržela zdravá. Nachlazení jsem se dočkala až teď začátkem února, naštěstí mě vyřadilo z pohybových aktivit jen na pár dní. Klep klep na dřevo!

Můj rozvrh byl následující: 
2-3x týdně běhání, 2x týdně posilovna, cca 3x měsíčně kruhový kondiční trénink nebo body pump, sem tam plavání. 
Naběháno mám za poslední kvartál cca 220 km, nazvedáno zhruba 91,5 tun.
Teplotní rekord: běh v -16°C. 


neděle 3. února 2013

4 Tak tu máme zase jednu slunečnou neděli :)

Včera jsem s drahým byli v kině na filmu Django Unchained. Pokud máte rádi Tarantina, film si určitě užijete. Pro mě je zůstávají nej Tarantinovým filmem Inglourious Basterds. Django má pár výborných scén - scéna s KKK mě třeba tak nenadchla, i když byla vtipná. Zato takový příjezd ke Candieho rezidenci nebo večeře přerušená lebkou, ty sálaly napětím a vyloženě provokovaly mou zvědavost, jak to celé proboha bude pokračovat. Jinak mi příběh, resp. způsob natočení přišel trochu nesoudržný, rozkolísaný. Proto mám Bastardy pořád nejradši.

Rozhodně si ale obstarám soundtrack! Na Tarantinovi se mi líbí, že hudbu recykluje a představuje mi pro mě neznámé skladby. Navíc skvěle kombinuje zvukovou a obrazovou stopu. Kdo by si nevybavil rytmické potleskávání a k tomu souboj O-Ren Ishii a Černé mamby? Na filmovou hudbu jsem hodně ujetá a soundtracky sbírám. A vůbec, jaktože mi doteď unikala Goldsmithova Nicaragua??? 


pátek 1. února 2013

2 Moje cíle pro rok 2013

Včera jsem tak nějak přemítala o životě, o cílech a jak se k nim dostat... Minulý rok jsem dosáhla naplánovaného a vlastně jsem se dostala i víc, než jsem očekávala. Zkrátka se se začala vyplácet snaha posledních pěti šesti let (i když v konkrétní chvíli člověk neočekává, že by např. letmé setkání s určitými lidmi mohlo ovlivnit okamžiky o x let později). 

Když tak pomýšlím na cíle týkající se zdravotního stavu, ráda bych se udržela zdravá a při síle. Jsem zvyklá na to, že tělo mě poslouchá, že vím, co od sebe můžu po fyzické a psychické stránce čekat. Chtěla bych si tento status quo udržet i nadále a projít si pár zatěžkávacími zkouškami, abych svoje hranice mohla posunout zase o kousek dál. 

Soustředit se, zamířit, sestřelit.
Zkušenosti jsou, příprava poctivá, znalosti terénu dobré.