pondělí 31. prosince 2012

6 Šťastný nový rok všem!


Do nového roku bych vám všem chtěla popřát v první řadě zdraví! A taky vůli k uskutečňování vašich plánů a cílů, ta je hodně důležitá. A když bude potřeba, ať při vás v rozhodujících chvílích stojí štěstí.


Děkuji vám všem náhodným i pravidelným čtenářům za komentáře a nakouknutí. 
Jsem ráda, že se vám tu líbí! :)

Užijte si dnešní večer, pokud se někam chystáte i pokud zůstáváte doma. Já sama jsem nanejvýš zvědavá, co přinesou následující hodiny - jsme pozvaní na perský večírek. Jsem ráda, že rok můžu zakončit něčím, co jsem ještě nezkoušela. Je to přesně v mém duchu pořád poznávat dosud nepoznané a učit se novým věcem.


Krásný zbytek roku!

2 O službách

Pěkné poslední pondělí letošního roku vám všem!

Moje dovolená je u konce a i když už jsem pár dní zase "doma" (tzn. tam, kde bývám většinu roku - doma se totiž cítím na víc místech :) ), dala jsem si úmyslně od blogu na pár dní oraz. 

Cesta do ČR byla velice pohodová, kufr se nakonec vešel do váhového limitu po cestě tam i zpátky. Slečny v duty-free obchodě s parfémy na ruzyňském letišti (Letiště Václava Havla mi nejde přes rty, adoracím bývalého prezidenta moc nerozumím; byl pro mě spíš symbol než skutečný státník) se vytáhly svým přehledem a ochotou. Tohleto kvituju s povděkem, protože si všímám, že úroveň služeb v ČR se celkem lepší. Letiště, hlavní nádraží v Praze, personál Českých drah i Regiojetu, finanční úřad a pošta v mém rodném městě, personál ambulance, tam všude jsem se setkala s profesionálním přístupem, zájmem (ať už předstíraným nebo skutečným) a někdy dokonce i s úsměvem. Tomu říkám pokrok! Za těch necelých devět let, co jsem "venku", se některé věci daly do pohybu tím správným směrem. 

Jen to zdravotnictví, resp. někteří reprezentantí, mě opět zaskočili. Naštěstí jsem do kontaktu s nemocničním personálem přišla "jen" jako rodinný příslušník, ale několikrát mi fakt pěnila krev. Jak jinak vnímat, když si sestry nemocnice, konkrétně na gynekologicko-porodnickém oddělení v Novém Jičíně, spletou pacientky a člověku po osmdesátce nedají před operací celé čtyři dny najíst, ačkoli vám, rodinnému příslušníkovi, tvrdí, že "všechno je v naprostém normálu a takový postup je před operací obvyklý"? "Hlad léčí", to je vysloveným heslem gynekologicko-porodnického oddělní v novojičínské nemocnici (kdybyste tam náhodou vy nebo vaši příbuzní měli nastoupit)... Ale zpátky k babičce - vytáhl se i obvoďák. Povolenka příbuzným, aby při převozu nemocné babičky do - opět novojičínské - nemocnice mohli asistovat a pomáhat, je problém. Pacientku zná přece jako čupr babku a po operaci ji ještě neviděl. Takže ho fakt, že se kvůli hladovění, náročnější operaci a zranění (následek fyzické slabosti po operaci a nedobrovolné hladovce) sama neudrží na nohou, nezajímá.

Můžu si jen domýšlet, co ostatní lidi vede k tomu, že svou práci berou zodpovědně a ještě k tomu mají čas se na své klienty se sem tam usmát. U mě je to vlastní volba. Svou práci dělám zodpovědně a na nejlepší možné úrovni, protože to sama chci (ne proto, že mi to nařizuje smlouva). A protože si tenhle přistup volím sama, zároveň mě práce i baví. Ať už to bylo uklízení, rozvážení denního tisku, práce s mentálně a tělesně postiženými, nebo současné tlumočnictví/překladatelství či pedagogická činnost. 

Myslím, že pokud dospělý, svéprávný člověk začne práci lajdačit a v přímé konfrontaci nedokáže přiznat chybu, je čas změnit zaměstnání. Neříkám přímo branži, ale pracovní místo určitě. Je mi jasné, že pohodlnost a neschopnost sebereflexe společně s divokým vývojem nezaměstnanosti to trochu znemožňují, ale ruku na srdce - máte na to žít s tím, že kvůli vám (v nejhorším) umírají lidé?



pátek 21. prosince 2012

4 Moc vás zdravím!

Protože mě poslední týden zaměstnává péčí o milovaného člena rodiny, nezbývá mi kvůli tomu a blížícím se svátkům moc času a hlavně chuti na blogování. Čtu si však vaše komentáře a moc vám za ně a prokázanou přízeň děkuji! 

Přeju vám klidné sváteční dny a pohodu v rodině i vztazích přátelských a partnerských! Mějte se prozatím moc hezky a užívejte si všech milých, pozitivních zážitků :)






neděle 16. prosince 2012

6 Události posledního týdne a plány na dny následující

Blog teď bohužel leží tak trochu ladem a ještě to pravděpodobně nějakou chvíli potrvá. 

V posledním týdnu jsem hodnotila zápočty a ústní zkoušky, navíc jsem balila svých pár švestek a stěhovala se z práce. Studenti mi u zkoušek dělali radost a od kolegů jsem dostala překrásný dárek. Budou mi všichni chybět, ale moc se zároveň těším na další dobrodružství!

 Willow Tree - Beautiful Wishes od kolegů

sobota 15. prosince 2012

2 Pečující olej na nehty a nehtová lůžka

Moji zálibu v přírodní kosmetice asi už znáte a tak nejspíš nikoho nepřekvapí, že i péče o nehty je u mě ve stejném duchu. 

Dřív jsem nehtová lůžka ošetřovala výživným olejem z Oriflamu, proti čemuž jsem neměla zhola nic, kromě toho, že mi asi po půlroce začal žluknout. Pak jsem dlouho hledala minimálně stejně kvalitní náhradu. Gabriella Salvete Nail and Cuticle Oil mi neučaroval - vadila mi vůně, olej se dlouho vsakoval a bohužel jsem nezpozorovala ani žádné výrazné hojící účinky. 

V péči o nehty mi jde hlavně o nehtová lůžka, protože si nedělám iluze, že zevní péče nehty napraví. Nehtová lůžka mám hlavně teď v zimě vysušená a častěji trpím na záděry. Namíchala jsem si proto olejíček z kokosového a konopného oleje a přidala i pár kapek citrónového esenciálního oleje. Na rukách mám moc ráda svěží vůně a tak veškerá moje pečující kosmetika na ruce obsahuje nějakou ovocnou vůni, nejlíp citrusovou. 

středa 12. prosince 2012

8 V čem běhám v zimě



Zima už nějakou dobu trvá, ale podle mého se dá běhat skoro v jakémkoli počasí, zima nezima. Na fotce si můžete udělat představu, v čem ukrajuju kilometry v mrazech. Moc se to neliší od podzimního oblečení, jen jsem vyměnila legíny za termokalhoty, přidala druhou vrstvu s dlouhým rukávem a na nohy natahuju teplejší ponožky. Podle "krutosti" mrazu pak volím  nejsvrchnější vrstvu. Minulý týden jsem v -15°C oblíkla softshellku, jinak mi na udržení tepla stačí i tenká větrovka, případně tričko s krátkým rukávem z funkčního materiálu mezi vrstvu jedna a dvě. 

pondělí 10. prosince 2012

4 Pozdrav z Vídně

Někteří jezdí před Vánocemi do Vídně, k některým naopak Vídeň dojede sama. Dnes se u mě zastavila moje  bývalá studentka z Rakouska a předala mi krásnou čajovou konvičku a pár ovocných čajů (ještě sympatičtější je, že dárek vybrala podle mého vkusu, jak si zapamatovala z našich hovorů, to potěší extra)... Tohle všechno prý "za ty nervy, co jsi se mnou měla" :)) Jó, kdyby byli všichni studenti takoví jako ona... Plynule ovládající šest jazyků a s vůlí naučit se sedmý. Ale nejsou takoví všichni a to je dobře. Svět musí být vyvážený a mít celou skupinu složenou jen z milých, ctižádostivých a na sobě pracujících studentů by byla po měsíci nuda. Zaplaťpámbu za občasné lajdáky a individua typu mám-to-na-háku :) 


neděle 9. prosince 2012

4 Běh/kondice: různé podklady - různé účely

Předchozí post o běhání v mrazu mě podnítil k přemýšlení o podkladech, po kterých běhám. Asfalt, beton, lesní pěšiny, kamenité stezky, polní cesty, běžecký pás, tartan, tráva, po tomhle jsem běhávala nebo běhávám. Písek jsem sice vyzkoušela, ale minimálně, tudíž mi dlouhodobá zkušenost chybí...


Asfalt

Po asfaltu momentálně běhám nejčastěji, může za to aktuální roční období. Výhody asfaltu vidím v povaze povrchu - hladký, rovný, předvídatelný. Nemusím se soustředit, kam šlapu, často při delším běhu vypnu a přemýšlím většinou nad nesmrteností chrousta :)

Nevýhoda je zase v tom, že je poměrně tvrdý, a tak je riziko opotřebení kyčelních a kolenních kloubů poměrně velké. Asi se moc nehodí pro lidi s nadváhou. Na co ho využívám: intervaly, úseky, objemový trénink.

pátek 7. prosince 2012

8 Zpomaluje vás při běhání mráz?

Dnes jsem se v jednom časopise dočetla, nakolik nás běžce zpomalují nízké zimní teploty. Za sebe můžu říct, že za ty roky, co běhám, jsem si všimla následujícího: nejsem si jístá, nakolik mě zpomaluje mráz (málokdy mívám v zimě možnost porovnat výkonnost ve standardních podmínkách), spíš mi naplánovanou rychlost dokážou zhatit stávající povětrnostní podmínky (padající sníh, typ sněhu, větrné poryvy, podklad atp.).  



čtvrtek 6. prosince 2012

0 Dnes si stihnu zaběhat za světla

No není to nádhera? Slunce zapadá "až" za půl hodiny...



Mějte se, já stáčím kurz směr les...

... a takhle to vypadalo kolem půl páté, po cestě domů:



Zítra má být -14°C a slunečno... Už teď se nemůžu dočkat, až zas vyrazím ven... 

středa 5. prosince 2012

4 Tři tipy na šampóny bez SLS, silikonů a parabenů

Asi vám neunikly moje posty týkající se balzámové metody. V jednom z nich jsem taky psala o tom, že jsem vyzkoušela mytí balzámem i šampóny, které žádné nežádoucí látky neobsahují. Nuže, zde jsou moje zkušenosti:




úterý 4. prosince 2012

4 Moje péče o pleť v zimních měsících

Napadl sníh (ne moc, ale na adventní náladu to stačí tak nakonec přes noc nasněžilo 15 cm) a venku je od pátku -8°C nebo ještě míň. Co víc si člověk může přát? :) Spousty sněhu a mrazivé dny jsou mojí láskou už odmalička a na mrazivé běhání nebo běžky v zasněženém lese se těšívám celý rok. Už se nemůžu dočkat letošních zimních radovánek... Kéž by napadlo ještě víc sněhu a hlavně ať pak vydrží...! 

Obličej teď v mrazech dostává zabrat, ale moje pleťová péče je prakticky stejná jako kdykoli jindy. Jen jsem mnohem důkladnější a víc promazávám mastnými krémy a oleji. Snažím se hodně pít, to mám sklony lajdačit. Co se týče mastnějších krémů, dřív to na ven léta vyhrávala modrá Nivea, klasika asi v každé rodině. Pak jsem v DM našla vazelínu od Baley a po dvou měsících jsem s ní místo obličeje začala mazat boty. Voní hezky, ale to je asi tak všechno. Deriváty ropy fakt ne-e. Předloni jsem se večer a na ven mazala mandlovým olejem, ale ten byl zase moc hutný, špatně se vstřebával a navíc jsem si neprozřetelně vybrala rafinovaný. Až loni jsem našla to "svoje" a doufám, že se mi to osvědčí i letos. 

Čištění a peeling:
Na hlubší čištění jsem loni začala používat acylpyrinovou masku, stačí mi jednou za dva týdny. Medem si potom obličej mažu kvůli zklidnění, masku z něj si dělám zhruba jednou za týden.


Hloubkové čištění a maska: acylpyrin na číštění a peeling,
med jako zklidňující maska

pondělí 3. prosince 2012

2 Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody

S tímhle cvičívám doma (hudbu máte napravo pod archivem blogu):



Polovinu "nářadí" najdete doma v úklidové komoře - hadr a násadu na smeták/mop.  Jinak ještě používám gymnastický (pilates) míč a posilovací gumu. Toť moje domácí posilovna. Pokud ještě chcete činky, doporučuju buď PETky s vodou nebo jinou kapalinou o vyšší hustotě, případně pořádné výkladové slovníky. Mně stačí vlastní váha a gravitace, slovníky ovšem taky můžu doporučit (tip pro germanisty: vsaďte na Duden - odzkoušeno a spokojenost). 

neděle 2. prosince 2012

5 Stovka málem pokořena!

Včera jsem se v posilovně hecla a místo regulérního plánu jsem jela na osobák. Doteď jsem stabilně zvládala 75 kg na dřepech, tak jsem si naložila nejdřív 80, pak devadesát a nakonec sto kilo. Stovka už byla fakt moc, šla jsem do dřepu a zpátky nahoru, ale hluboký dřep to nebyl ani náhodou. A to jsem ještě byla ráda, že mě kolega jistil. Takže nový osobák je zatím "jen" devadesát, opakováno pětkrát (ne že bych byla zklamaná). Osobák padl i na mrtvém tahu, ode dneška leží na 85 kilech. Zato benč jde ztuha a ramena taky, i když nějaké pokroky zaznamenávám. Tady budu muset máknout. 

Neplatný pokus na stovce

Pěkný první advent! 


sobota 1. prosince 2012

5 Odpočinek a ladění formy

Ráno jsem se probudila brzo a protože o víkendu nerada vyspávám, vyplížila jsem se ven běhat. Dala jsem si pohodlnou pětku k jezírku a připravila labutím ranní představení v podobě odsupěných rychlých úseků. 

Ovesná kaše s brusinkami k snídani mi chutnala jako nikdy dřív! Pak následoval fotbalový trénink malého synovce a ve městě výměna pár kousků oblečení, které zrovna nepadly. Při té příležitosti jsem zjistila, že obleču velikost 34 - WTF? Což by ale odpovídalo tomu, co jsem kdesi četla - že prý se velikosti posunují směrem nahoru; nová 38 je stará 40, nová 40 je 42 podle starého číslování atp. 

V troubě se teď zapékají lasagne a tak mám čas relaxovat u filmu. Koukám na prodlouženou verzi filmu Luftslottet som sprängdes a "ladím formu" na plánované večerní posilování. 


Venku mrzne a poletuje sníh...

Krásnou sobotu vám přeju!