pátek 30. listopadu 2012

0 Chumelí se, chumelí...

Tenhle týden jsem neměla moc času a tak byl blog trochu opomíjen. Vězí za tím práce, pomalé stěhování na jiný pracovní post, tréninky... Z těch mám obzvlášť radost, stronglifts evidentně mému běhání svědčí. Poslední desítku jsem běžela na pohodu, přesto jsem měla průměr pět minut na kilometr. Nezbývá než si přát stejně dobrý vývoj i přes zimu a na jaře. 

Momentálně ještě dávám dohromady posilovací tréninkové lekce určené pro malé skupiny, takže počítám a přeměřuju. Stopky mi málem srostly s rukou. Od vedení jsem dostala zelenou k tematickým tréninkům, takže posilovna na téma OH a boxerská tréninková příprava jsou skoro hotové. V únoru to spouštím a už teď se neskutečně těším. 


Do toho začalo sněžit, advent je za dveřmi... O víkendu vytáhneme vánoční výzdobu a domov pěkně ozdobíme. Pak už jen napéct a zabalit dárky... :)


Snad se taky máte tak suprově jak já! :)

středa 28. listopadu 2012

0 Útrapy pragmatika a ekologická řasenka

Konečně mi dosluhuje moje současná řasenka a tak jsem využila slevového kupónu, který jsem získala za své nákupy, a vyrazila o předešlém víkendu na lov nové. Ten kouzelný papírek oznamující 25% slevy už mě totiž douho pálil v kapse, ale protože jsem domů nic nepotřebovala, nechtěla jsem ho využívat pro nic za nic. To jsou ty útrapy pragmatického člověka... Peněženka nacpaná slevovými kupóny, ale nepotřebujete ani oblečení, ani malovátka, ani vybavení domů..., vánoční dárky už jsou koupeny (se slevou z předešlých slevových kupónů)... Prostě mám všechno, co potřebuju a chci! Moc ráda bych se podělila s oběťmi současné konzumní pasti, ale ony jsou ty kupóny platné jen s členskou kartou na stejné jméno...


Protože na světě je přehršel výrobců kosmetiky, musí se nějak sortovat. Parametry pro moji dekorativní kosmetiku jsou takovéto:

pondělí 26. listopadu 2012

4 Jídlo do práce a na cesty - ať žijí krabičky!

Pěkné pondělí!

Nový týden stojí na svém počátku a bude perný... Blíží se předtermíny a zkouškové a tak budou dny nacpané opravováním, ústními zkouškami a vůbec zkouškovým ruchem. Zbývají mi cca dva týdny v práci, pak se chystám na dovolenou... 

Nevím, jak řešíte jídlo do školy/práce vy, ale mně se osvědčily klasické krabičky. Na VŠ jsem do menzy chodila pravidelně a snědla jsem všechno, i když mi to třeba moc nevyhovovalo. Tenkrát jsem si přála, abych měla k dispozici pořádnou kuchyň (ta kolejní nestála za nic, věčně neuklizená a nebylo neobvyklé, že jídlo mizelo) a jídelnu, kde bych si jídlo mohla ohřívat. Splnilo se mi to zanedlouho :) 

Teď do jídelny nebo restaurace chodím v podlední pauze výjimečně. Nosím si jídlo z domova stejně jako hromada jiných kolegů a ohřívám si ho v mikrovlnce. Kastrůlky a jídlonosiče vystřídaly krabičky :)




Na obědy jsem si dokonce pořídila i speciální taštičku, do níž se vejde všechno moje jídlo a pití, které se chystám spořádat v průběhu pracovního dne. A tak si do a z práce vykračuju s tímhle stylovým pytlíkem a baví mě pozorovat lidi, kteří si stejně jako já nosí obědy v různých taškách. Ještě víc mě baví číst slogany na pytlících - na mém stojí "Navařeno doma a okořeněno láskou", na jiných třeba "Oběd dne - může obsahovat zbytky" atd.  Docela zábavné :) Jí se přece i očima :)

Jak řešíte jídlo ve škole/v práci vy?

sobota 24. listopadu 2012

6 Pár balzámů pro BM + čemu se ještě vyhnout při balzámové metodě

Pokud se rozhodnete balzámovou metodu vyzkoušet, doporučuju protřídit zásoby vlasové kosmetiky u vás v koupelně, koupit levné bezsilikonové balzámy (na umývání - na péči časem najdete jiné) a umýt vlasy sulfátovým šampónem. Pak už jen stačí aspoň tři týdny vytrvat a pozorovat změny. Pokožce i vlasům chvíli trvá, než si navyknou na nový způsob péče a tak můžou dosti "panikařit", mastit se, plihnout atp. Ale většinou se to po nějaké době ustálí, pokožka není podrážděná a vlasy nesutále vysušovány.




Tady je pár kondicionérů, které by se vám pro BM mohly hodit. Určitě najdete i mnohé další, stačí jen koukat na etikety. 

pátek 23. listopadu 2012

3 Na přání: Můj jídelníček

Dostala jsem na začátku týdne nesmělý anonymní mail, jestli prý můžu rozepsat detailněji svůj jídelníček a pohybové aktivity... 

Jó, kdyby se dotyčný anonym zeptal na znalostní křivku kteréhokoli z mých pár desítek studentů, měla bych odpověď hned po ruce, protože taková statistika mě fakt baví. Ale co se týče mě samotné, každodenní záznamy si nevedu (teda o jídle, o pohybu přehled mám). Jím a hýbu se podle potřeby. Proč to však na pár dní nezkusit a jídlo si odměřovat... :) Ale bylo to fakt peklo si všechno jídlo zaznamenávat. 

Pondělí
06.30 - 4 lžíce ovesné kaše s dvěma lžícemi brusinkového džemu + 2 dl ovesného nápoje; hrnek vody
09.30 - smoothie z jednoho banánu a 3 dcl pomerančového džusu
11:45 - 4 dl brokolicové polévky s chlebovými krutony na bylinkách, miska zeleninového salátu (rajče, okurky, paprika, olivy) + voda
14.00 - 150 g malinového koláče s třemi kopečky zmrzliny a karamelovou polevou, hrnek zeleného čaje
17.00 - 200 g domácí sekané, dvě vařené brambory, cibulka na omaštění, zeleninový salát, dva hrnky vody, 
21.00 - banán a jablko smíchané s 250 g tvarohu, skořice, čaj

Pohyb: cca hodina a půl v posilovně
15 minut rozehřátí (veslování) + dynamické protažení
5x5 dřepy 75 kg
5x5 benchpress 40 kg
5x5 mrtvý tah 80 kg
3x10 joystick 25 kg
10 minut ski simulátor + protažení

středa 21. listopadu 2012

11 BM - moje péče

Včera jsem nakousla balzámovou metodu, dneska vám ukážu svoji vlasovou kosmetiku. Vlasy si v současnosti umývám jen balzámem (resp. dvěma), i když vlastním šampóny, které jsou bez SLS, silikonů a parabenů. 



TRESemme Naturals se sice už na etiketě chlubí tím, že je silicon-free, ale stejně mě nepřesvědčil, dokud jsem nenasísla do složení a neshledala, že neobsahuje ani sulfáty. Neobsahuje opravdu ani jedno. Používám ho hlavně do délek, protože ke kořínkům je dlouhodobě trochu těžký. Stříbrný balzám jsem si pořídila hlavně kvůli melíru - neutralizuje stejně jako stříbrný šampon oranžové odstíny, které se během přechodu z tmavé na světlejší  barvu vyskytnou skoro vždycky. 

úterý 20. listopadu 2012

42 Balzámová metoda - silikony a sulfáty

Nevím, jestli jste o ní už slyšeli, ale v zahraničí je tahle metoda péče o vlasy poměrně známá. Minimálně mezi lidmi, kteří mají vlnité až kudrnaté vlasy a kterým nějakým způsobem nevyhovují běžně rozšířené šampony.

Já jsem se o téhle metodě doslechla ke sklonku minulého roku, a protože jsem doma měla "poslední šampón" (vysvětlení přijde později), rozhodla jsem se ji z fleku zkusit. Stála za tím zvědavost a taky stav mých mírně vlnitých vlasů. Měla jsem naplánováno přejít z hnědočerné zpět k mé tmavé blond a melír mi vlasy dost vysušil. Musím ještě podotknout, že vlas je mrtvá tkáň, podobně jako nehty. Řeči o vyživení šampony, maskami a barvami jsou bohapusté kecy, které mají jediný cíl - prodat vám produkt.

Stav mých vlasů před melírem a BM (balzámovou metodou) byl následující:
- vysušená svrchní vrstva vlasů a konečky, kondicionér mi vlasy spíš umastil než uhladil
- vlasy jsem musela umývat obden
- vlasy se mi přesto poměrně rychle mastily

Moje tehdejší vlasová kosmetika zahrnovala šampóny a masky od Glisskur, Schauma, TIGI, L'oreal, Redken, takže ke své hřívě jsem se úplně macešsky nechovala.


vlevo výsledek vlasové kosmetiky se silikony a SLS,
vpravo výsledek balzámové metody po šesti dnech

pondělí 19. listopadu 2012

6 Motivační

Taky máte chuť na sebe navlíct šortky a triko a vrhnout se na cvičení, když koukáte na různé motivační postery? 





neděle 18. listopadu 2012

3 Sychravé počasí přeje pečení (suchary alias knäckebrot)

Počasí dnes opět stojí za starou belu (nenarážím tím nijak na premiéru posledního dílu Twilightu) a mě chytila pečicí. Suchary dělám poměrně často, protože jsou jednoduché a časově nenáročné, akorát mizí ještě rychleji, než se pečou.


Budete potřebovat:

- balíček kvasnic (cca 50 gramů)
- 4 dl vody na kvásek
- lžičku cukru (na kvásek)
- 2 (4 dl) hrnky pšeničné mouky
- 4 hrnky žitné mouky
- 100 gr másla nebo odpovídající množství oleje
- 2 čajové lžičky soli
- 1/2 hrníčku slunečnicových semínek 
- 2 lžičky bílého sezamu
- 2 lžičky černého sezamu
- 2 lžičky lněných semínek
- 2 lžičky drceného kmínu (můžete i celého, já mám raději drcený)

sobota 17. listopadu 2012

3 Domácí "vazelína"

Klasickou vazelínu asi znáte - žluté nebo bílé, tuhé a mastné mazivo, které se získává destilací z ropy a další rafinací. Někteří vazelínu pro její původ odsuzují, i když čistá vazelína samotná pokožce nijak neškodí. Použití je prosté: prostě jen na pleti vytváří film, který pokožku chrání proti vnějším (povětrnostním) vlivům. Zároveň pleť nijak nevyživuje, protože neobsahuje žádné mastné kyseliny ani vitamíny. (Trochu mě před nedávnem pobavilo video jedné blogerky, která vazelínu od Baley použivá na celé tělo obličej nevyjímaje, protože je po ní pokožka jemná a vyživená. A její tvrzení, že vazelína hydratuje rty.) U citlivé pleti vazelína může ucpávat póry nebo ji dráždit v tom smyslu, že pro odstranění pouhá voda nestačí, tudíž je zapotřebí používat poměrně agresivní odstraňovače, které citlivou pleť můžou podráždit.

Bambucké máslo, lanolin, propolis, levandule, vitamín E
- dejte to tomu správnému člověku a odleje vám z toho
prvotřídní mast.

pátek 16. listopadu 2012

6 Práce na směny a cvičení

Přeju pěkný pátek!

Včera jsem si uvědomila, jak luxusní rozvrh dne mám, a taky zavzpomínala na roky, kdy to nebylo tak úplně růžové. Pakliže při studiu brigádničíte nebo už jste v pracovním procesu a děláte na směny, možná se vám budou hodit moje zkušenosti z nočních brigád. (Pokud si chcete přečíst rovnou moje zkušenosti a přeskočit okolnosti, které mě k poznatkům dovedly, zaskrolujte až k fialovému písmu.)

Za svých studentských let jsem jsem si brala jakoukoli počestnou možnost k přivýdělku a noční nebo brzké ranní brigády byly navíc o něco líp placené. Pamatuju si na dvě dlouhodobé - při té první jsem vstávala o ve čtyři a uklízela ve sportovní hale, při té druhé jsem vstávala ve dvě v noci, abych si o půl třetí mohla převzít 4 balíky novin a obejít svůj tříkilometrový okruh. Obě měly společné to, že jsem v osm ráno usedávala do poslucháren čilá a s rozprouděnou krví a v pět odpoledne byla schopna usnout vestoje. 



úterý 13. listopadu 2012

6 Zamyšlení nad zdravotním stavem českého obyvatelstva a nad tím, jak to stát hodlá řešit

Doporučuju přečíst tento článek, než se pustíte do dalších řádků... A máte-li zájem, přečtěte si víc i na samotné stránce AIFP.

Pro mě je na článku nejzajímavější fakt, že od roku 2002 přibylo nejvíc lidí s nemocemi pohybového ústrojí. Celkově je nemocných cca 6 milionů lidí a nemoci pohybového aparátu se opět pohybují na předních místech. Co mě ale nadzvedlo ze židle, je navrhované řešení - státu se prý vyplatí investovat do modernější léčby a efektivnějších léků. To dokážu pochopit u lidí už nemocných, ale zase s výtkou... Proč investovat převážně do léků? Léky jen zmírňují symptomy, zdraví se jejich prostřednictvím nikdo nikdy nedočkal. Proč taky (raději!) neinvestovat do prevence u dosud zdravých lidí a do nemedicínských způsobů, jak status quo udržet tak, aby se nezhoršoval? Zdůrazňuji, že mluvím o nemocech pohybového aparátu, ne o např. o kardiovaskulárních onemocněních (i když princip "prevence vs. léčba" je stejný). 



pondělí 12. listopadu 2012

5 Můj test ohebnosti



Pamatuju si, jak jsem se den po svých šestadvacátých narozeninách probudila se strnulou šíjí a nemohla jsem otočit hlavou. Tak už asi definitivně stárnu, pomyslela jsem si tenkrát. Dneska se tomu směju, ale tenkrát mi do smíchu fakt nebylo. Naopak - jala mě panika a jestli jsem se do té doby protahovala 3-4 týdně, začala jsem pro jistotu každý den. Teď už to patří k mému rannímu rituálu. Budíček, koupelna, pozdrav slunci. Nedaří se mi protáhnout se úplně každé ráno (třeba když se probudím zbouraná z předchozího intenzivního cvičení nebo když se probudím později než obvykle), ale přes den to většinou doženu.   

neděle 11. listopadu 2012

5 Chvála ohebnosti


K tomuhle postu mě inspirovala moje poslední klientka, šestačtyřicetiletá paní, matka tří dětí. Přišla na lekci s naprosto jasnou představou o tom, co chce v posilovně dělat a čeho chce dosáhnout. A musím říct, že ta hodina a půl strávená sestavováním cvičícího plánu pro ni byla skutečným potěšením, protože klientka byla ve výborné kondici a co se týče ohebnosti, strčila by do kapsy lidi o dvacet let mladší. Líbilo se mi i to, že si je vědoma těchto svých silných stránek. Měla zdravé sebevědomí a působila jistým dojmem. Myslím, že na lidech jde podle držení těla a pohybů hodně poznat, jestli věří sobě a svému tělu - a vůbec se nemusejí nacházet v prostředí, které dobře znají.

Protože posilování chce jako komplement ke svým kondičním aktivitám a józe, zajímala se spíš o kratší, ale efektivní posilovací program, který by zvládla i v pauze na oběd. Alternativou byly stroje i činky, které ji bavily mnohem víc - prošly jsme spolu techniku a vyzkoušela si minimálně jeden set. Z navržených a vyzkoušených cvičení jsme pak vybraly 3 cviky, které se ve třech setech po osmi opakováních pohodlně vejdou do její obědové pauzy.

sobota 10. listopadu 2012

6 Na přání: Ovocný drobenkový koláč

Minulý týden jsem pekla pro širší příbuzenstvo a jak už jsem zmínila, jsou někteří alergičtí na vejce. Proto na větší rodinné sešlosti peču bez vajec. Jednoduchou klasikou, kde se skoro nic nemůže pokazit, je ovocný drobenkový koláč. Dá se použít skoro jakékoli ovoce, já peču nejčastěji z jablek, jahod, lesních plodů (maliny, ostružiny, borůvky, brusinky). 

pátek 9. listopadu 2012

2 Drobné úpravy na blogu

Kvůli snadnější orientaci jsem trochu pozměnila záložky a specifikovala je. Kondice bude o všem, co s kondicí souvisí, Posilování bude - jak jinak - o posilování. Spojeno s pohybem v sobě zahrnuje věci okolo pohybu, tzn, oblečení, vychytávky, mobilní aplikace, bezpečnost při pohybu, etiketu atd. Pak jsem ještě do štítků zařadila svoje oblíbené kondiční aktivity - běh, brusle, přibude kolo. 

V pravém panelu pod archivem blogu najdete i moji aktuální hudbu ke cvičení doma. K jejímu přehrání budete potřebovat Spotify, streamovací program k přehrávání hudby. Ke Spotify se nejjednoduššeji připojíte přes FB a stažení samotného programu plus přístup k základní verzi je zdarma. 




Doufám, že vám tyhlety změny usnadní orientaci a zpříjemní pobyt na mém blogu :)

Pěkný páteční den! 

čtvrtek 8. listopadu 2012

4 Že bych si přece jen zaběhla šestihodinovku?



V sobotu se u nás běží šestihodinovka a já jsem ve velkém pokušení se přihlásit. Dozvěděla jsem se o běhu dnes (propagace nebyla nijak veliká), ale co... Sice jsem po včerejším body pumpu a intervalech trochu rozbolavělá, ale za hodinku se jdu vyklusat. V sobotu si to vyklusání když tak o pár hodin prodloužím, takže počítám, že v neděli už mě svaly z body pumpu bolet nebudou :-) 

Mám, nemám, mám, nemám, mám, nemám... Mám? Takhle dlouho jsem ještě neběžela. Ale strašně mě láká to zkusit...

Zítřek rozhodne. 

2 Jak na stronglifts

Před pár dny jsem psala, proč jsem v posilovně přešla na stronglifts, ale co to vlastně stronglifts jsou a pro koho je cvičení vhodné?

Stronglifts sestává z pěti cviků

středa 7. listopadu 2012

4 Levandulová


Aneb levandulová na nehtech a očích, levandulová vůně v aroma lampě, levandulový šál a levandulová melodie. Někdy podnikám soukromé tématické dny. Neznáte? To si nadělím malý intelektuálně-kreativní oříšek - snažím se zapátrat v paměti, v šatníku a ve spíži a poskládat monotematickou mozaiku ze zrakových, sluchových, čichových, hmatových, popřípadě chuťových vjemů... Včera měl můj nápad barvu levandulovou (ano, inspirovaly mě záclony doma v obýváku...) :)




Pěknou středu vám přeji!

úterý 6. listopadu 2012

2 Proč jsem ze splitu přešla na stronglifts

V létě jsem díky známému-powerlifterovi objevila stronglifts. Do té doby mělo moje posilování dvě etapy: kruhový posilovací trénink a split (dělený) trénink. Všechno má pochopitelně své pro a proti a já bych zrovna teď už stronglifts za např. split cvičení nevyměnila, i když svého času jsem s děleným cvičením byla spokojená.

Proč jsem přešla na stronglifts? 

1) Hlavně proto, že jsem chtěla svoje posilování zefektivnit, vytřískat z něj maximum. To znamená pořádně zatížit co nejvíc (velkých) svalových skupin v co nejkratším možném časovém rozpětí tak, abych dosáhla kýžených výsledků. V mém případě nejde o nárůst svalů ani o tvarování, s obojím jsem spokojená. 
2) Chci mít větší sílu (což není totéž jako velké svaly). 
3) Chci cvičit funkčně - na co je mi cvičení bicepsu, když ho v každodenním životě izolovaně nepoužívám.
4) Chci explozivitu - s věkem stárnou i svaly. Struktura svalových vláken se mění, rychlosti a výbušnosti přirozeně ubývá. Vytrvalostní aktivity jsou lehčí na vykonávání, ale svaly tolik nezatěžují. Svalů pak ubývá (atrofie), pohybový aparát degeneruje. 
5) Fascinuje mě, co se svým tělem a fyzickými možnostmi můžu dělat. 

neděle 4. listopadu 2012

6 "Úkoly" splněny

Měla jsem prvně v úmyslu vylepit sem všechny upečení dobroty, bohužel jsem na foťák nepomyslela včas a  po náletu hladovců si tak můžete prohlédnout už jen zbytky... Pečení jsem nekomplikovala - napekla jsem bez vajec pro všechny a ušetřený čas strávila venku :) A co se u Cyklistky na "čaji o páté" podávalo?  


Horký jahodový drobenkový koláč s vanilkovým krémem. 

sobota 3. listopadu 2012

6 "Úkoly" na dnešní den

Zasklené venkovní posezení

- koupit nové záclonové tyče do obýváku
- setřídit svoje serepatičky v koupelně 
- nakoupit a napéct slané i sladké pro šestnáct lidí (pro alergiky na vejce bude extra moučník)
- trochu sebou hýbnout venku
- v devět usednout do sedačky v kině a pěkně si odpočinout u filmu

Krásný víkend!  

pátek 2. listopadu 2012

2 Pohodička u filmu

Dneska jsem si pořádně mákla v posilovně a cítím se naprotsto skvěle. Aneb nejdřív práce a potom zábava. I když, pro mě je i práce zábavou. Prvně přišla na řasu úžasná šedesátiletá klientka. Vitální paní, která si dala za cíl rozhýbat ztuhlé šíjové svalstvo a posílit zádové svaly, oslabené každodenním sezením u počítače v práci. 

Potom jsem měla čas i na sebe. Po rozehřátí na veslovacím trenažeru jsem se odebrala k olympijské čince a kotoučům. Stronglifts nesou výsledky! 5x5 mrtvých tahů se 75 kg, 5x5 hlubokých dřepů s toutéž váhou, přítahy činky k hrudníku (5x5 po 30 kg) a joystick mě pořádně nakoply. Do konce roku mám ambice na 100 kg mrtvý tah a dřepy a 50 kg bench. Zároveň začínám přípravu na květnový půlmaraton, kde těch deset minut chci stáhnout stůj co stůj. 

Mějte se!

čtvrtek 1. listopadu 2012

5 ...a jak tedy vybrat tu správnou sportovní podprsenku?

Taky nad tím dumáte, nebo radši sportujete v klasické podprsence? 

Pro mě je rozhodně lepším řešením sportovní podprsenka. Natřásám se u sportu celkem často a v klasické podprsence bych se moc dobře necítila. Nechci, aby mi moje přednosti zaostávaly jednu dobu za zbytkem těla, když se vlním do rytmů afrotance. Nebo aby si běhaly svým směrem a tempem, když zrovna supím u intervalů. Kdybych to měla shrnout obecně, moje sportovní podprsenky musejí být funkční (materiál, střih, účel, absorpční schopnosti) a taky jakž takž vypadat (barevná kombinace, střih). Nevlastním jednu podprsenku na každý druh sportu, které dělám. To bych asi utratila majlant, protože ceny sportovních podprsenek bývají mnohem vyšší než ceny klasických. Jednoduše to dělám tak, že si koupím dobrou, pevnou podprsenku na běh (tam a při aerobiku nebo zumbě dostává měkká tkáň prsou zabrat nejvíc) a poté, co se podprsenka časem, praním a únavou materiálu trochu vytáhne, používám ji na kolo, jógu a jiné "bezotřesové" aktivity.