úterý 30. října 2012

8 Emu olej a proč nepoužívám obvyklou levnou ani značkovou kosmetiku

Čistý emu olej a moje testovaná emulze

Možná jste slyšeli o emu oleji, minimálně z alpy nebo různých masážních emulzí. Byla jsem zvědavá, co to ten emu olej je, jestli opravdu pochází z pštrosům příbuzných nelétavců. A jestli má ty vyhlášené anibakteriální a antirevmatické účinky. 

Nechci opakovat už několikrát napsané, a proto si tady, tady (anglicky), tady (německy) nebo tady (slovensky) můžete počíst, co všechno emu olej slibuje ošetřit, odkud pochází a jaké má vlastnosti. A komu se nechce číst, shrnu stručně :) Emu opravdu pochází z původem australských nelétavých ptáků, měl by mít protizánětlivé účinky. Díky své struktuře a obsahu mastných kyselin je velmi podobný lidskému mazu a rychle proniká do pokožky. Měl by být vhodný pro atopiky, lupénkáře, lidi s problematickou pletí. Údajně je to výborný přípravek proti vráskám. 

pondělí 29. října 2012

6 Moje zdroje bílkovin


Před časem jsem napsala článek o talířovém modelu. Myslím, že je to výborný mustr, jak poskládat svoje jídlo tak, aby tělo dostalo všechny nezbytné složky. Přitom je to i výborná pomůcka i pro ty, kteří nad svým příjmem mají kontrolu - talířový model jde totiž uzpůsobit podle momentálního energetického výdeje. V dnešní době totiž lidi nejedí zas až tak moc, ale naprosto katastrofálně, co se týče složení. Všimla jsem se toho i u mnoha "uvědomělých" lidí. Mají kontrolu nad množstvím, ale uniká ji samotné složení. A právě složení stravy jde ruku v ruce s udržováním váhy/hubnutím/přibíráním (nehodící se škrtněte).  

neděle 28. října 2012

3 Dnes se těším z...

... toho, že je nádherný den, slunce svítí a pohled z okna mě nabíjí energií a chutí vyrazit ven do mrazu.
... faktu, že mi přibývají čtenáři. Psaní příspěvků mě baví a baví mě číst i vaše reakce. Díky!
... vidiny společného podvečerního tréninku s manželem. Pořádně se vyboucháme v posilovně a po pořádné večeři...




... razíme do kina na Skyfall. 



Taky se těším do práce a na svoje studenty :) Dovolená je u konce a je čas vrátit se do pohodlných vyjetých kolejí. 

Krásný sváteční den! 

sobota 27. října 2012

4 Jak jsem se stala osobní trenérkou

Moje začátky v posilovně byly tápavé. Ač jsem se hýbala odmalinka (dělala jsem později závodně atletiku a cyklistiku), v pubertě jsem razantně musela zapracovat na posílení svalů. Jinak to nešlo, protože druhou alternativou byl invalidní vozík. Proto kromě pravidelného plavání přibyla i posilovna. Začínala jsem někdy ve svých šestnácti v posilovně v tátově práci. Vybavení bylo poskrovnu. Pamatuju si, že tam byly žebřiny, dvě sklapovací lavičky, pár jednoruček o nejmenší váze sedm kilo, jedna velká činka a pár kotoučů, boxovací pytel a několik párů rukavic na box. Dva rotopedy. A taky žíněnky!

Tohle fáro mě přivedlo k posilování

pátek 26. října 2012

2 Mobilní aplikace podruhé - tentokrát posilování

Možná už jste četli o mobilních aplikacích určených ke kondičnímu tréninku, pro dnešek jsem sesumírovala pár aplikací vhodných k posilování. Stejně jako ty mobilní jsou k dostání na Google Play, jsou bezplatné a určené pro operační systém Android. 

Tady je stručné shrnutí dvou mnou vyzkoušených aplikací:


čtvrtek 25. října 2012

2 Takhle posiluju nejradši - efektivně a komplexně

Poslední půlrok jsem si hodně oblíbila cvičení s velkou činkou. Hledala jsem nové výzvy a í díky trenérskému kurzu jsem našla ideální řešení. Velká činka je pro mě skloubením síly, výbušnosti, ohebnosti i techniky. A taky se si toho můžu pořádně naložit :) Ale to se mi líbí u každého pohybu, já mám obecně tendence se trochu nechat strhnout a pořád chtít překonávat nějaké hranice :))

Seznamte se: Olympijská činka

pondělí 22. října 2012

0 Balzámy na rty (Lucy Minerals a Madre Bees) + pár dalších drobností

Zásobování před zimou pokračuje - tentokrát jsem do arzenálu přidala pár balzámů na rty od Lucy Minerals a Madre Bees (obé z přírodních surovin). Venku se hýbu celoročně a v zimě jsem se naučila používat hutnější kosmetiku. Pečující kosmetiku obsahující jako hlavní složku vodu (a že je takové většina) na zimu vyřazuji. Ne že by byla špatná, ale pro mě je mnohem důležitější pitný režim. 

S balzámy od LM mám dobré zkušenosti. Pár měsíců jsem nosila balzám v odstínu Baby Pink a s ochranou rtů jsem nadmíru spokojená. Konzistence je tuhá a na rtech se dobře roztírá, vůně jemná a moc příjemná. Nechci mluvit o hydrataci, protože balzám je skoro máslový a vodu neobsahuje, přesto rty nádherně zvláční. Největší plus je pak ve výdrži. Půlden je pro tenhle malý zázrak hračka. Bohužel se mi balzám v tubě odlomil a tak ho teď nabírám a aplikuju štětečkem. Do kabelky jsem se proto rozhodla pořídit si nový a sáhla jsem raději po bezbarvém balzámu Lip Dip. Netrpí neduhem svého bratříčka - je mnohem tužší a kompaktnější. Parfemace je o maličko výraznější (reakce manžela v autě po cestě z nákupu: "Co to tady tak nádherně voní?"). Dá se s ním ťupnout do tvářenek a získat tak pokaždé jinačí odstín. Tuhletu vychytávku jsem vyzkoušela, ale nebudu v ní pokračovat. Nějak není důvod. 

Teď na podzim se bez něho skoro neobejdu a jsem ráda, že mám v zásobě další.


neděle 21. října 2012

4 Acylpyrinová maska

Pokud trpíte na černé tečky v obličeji nebo jen chcete pleť vyhladit a rozjasnit, možná byste mohli vyzkoušet acylpyrinovou masku. Acylpyrin obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, která se hojně používá v kosmetice pro mastnou, problematickou pleť. Kyselina acetylsalicylová však v dlouhodobém měřítku vysušuje a tím podporuje činnost mazových žláz. Ty pak vylučují ještě víc mazu a póry se ucpávají o to víc. Proto jsem kdysi od kosmetiky s kyselinou acetylsalicylovou ustoupila. Začala jsem pleť místo toho víc hydratovat (aloe vera gel, med) a akné definitivně vymizelo.

Dvakrát do měsíce si teď dopřeju acylpyrinovou masku a pak nanesu na obličej med (má zklidňující a hydratační účinky). V kombinaci s pleťovým olejem, který používám, je pleť v dobré kondici a dny, kdy se líčím MMU, jsou v menšině.

Budete potřebovat: acylpyrin (aspirin funguje taky výborně), pár kapek vody, misku, vidličku nebo dřívko (na rozdrcení tablet), případně jojobový olej jako vázací složku


sobota 20. října 2012

5 Co s sebou balím do posilovny

Do posilovny nejradši nosím pohodlné oblečení - tříčtvrťáky a obyčejné tričko nebo tílko. Ráda barvy sladím, když můžu :) Bohužel se neobejdu bez pevných, pohodlných bot. Nepropadla jsem trendům mít na každou aktivitu k tomu určenou obuv, takže do posilovny/aerobic/bodypump/step/kruhový kondiční trénink/afrotanec atd. nosím stejné boty. Většinou jsou to "vyřazené" běžecké boty (tzn. odsloužily si rok venkovního pohybu ve slotě i horku) a nechce se mi je kvůli zachovalému stavu vyhazovat, tak je většinou definitivně dorazím ve fitku. Na fotkách jsou jediné indoorové boty, do kterých jsem prozatím investovala (a po jejich dosloužení podobné nové už nekoupím). Střídám je s obnošenými běžeckými. 


pátek 19. října 2012

0 Malá svačina a jde se běhat

Přeju pěkný páteční večer!

Po perném dni jsem zpátky doma. Popíjím svoje smoothie z banánu a ovesného mléka a chystám se na večerní běhání. Dnes jsou na programu fartleky. 



středa 17. října 2012

5 Etiketa v posilovně aneb jak se vyhnout trapasům

Nevím, jak vy, ale před první návštěvou jiné než domácké posilovny jsem lehce nervózní. Jak to tam vypadá? Jaké mají stroje? Co obsluha? Jak to vypadá v šatně? Mám si donést vlastní zámek? A co sprchy? Nebo se mám radši osprchovat až doma? A to prosím do posilky chodím pravidelně od svých 16 let... :) 

Pamatuju si, že se mi vždycky ulevilo, když jsem se do posilovny mohla podívat ještě před koupí permanentky. Měla jsem štěstí i na ochotnou obsluhu (a sama jsem se pak na recepci snažila chovat stejně), která mě provedla cvičebními sály a pověděla pár základních pravidel. Ale stejně, když už jsem tam pak stála převlečená a motala se mezi stroji a činkami, pořád jsem hloubala nad pár věcmi a pokukovala po ostatních okolo, jak to dělají oni. Nechtěla jsem se ztrapnit hned na začátku. Přece jen, ne všechna pravidla jsou sepsaná a lze je prostudovat.

A tak bych se s vámi ráda podělila o to, čeho jsem si všimla sama i co je obecně známé. Některá pravidla berte s rezervou, každé fitness-centrum/posilovna má svou vlastní interní policy. Je ale na vás se o pravidlech informovat.

úterý 16. října 2012

2 Nejčastější mýty o kondici

Nemám v lásce články typu "nejčastější chyby", protože se zaměřují na to "špatné", ale většinou už nenabízejí správnou alternativu. Nedostatek pozitivní motivace je mi proti srsti, nejsem takhle s lidmi zvyklá pracovat. Většinou se soustředím na to, jak dotyčného posunout vpřed, jak mu dodat energii a chuť do toho, co dělá. 

Ale v poslední době jsem narazila na pár pořádných trumberů, kteří jsou skálopevně přesvědčeni o své neomylnosti. Takovým je zapotřebí na rovinu vmést, že jsou vedle, a nechat je, jak se s tím poperou. Až potom je čas je nakopnout tím správným směrem.

Takže... Hluboký nádech a...:


pondělí 15. října 2012

0 Právě teď...

... si užívám báječné domácí atmosféry. Mám za sebou finální úpravy nové ložnice, body pump ve fitku a dávám obrys novým příspěvkům na blog (posilování pro ženy v různých životních a věkových fázích, něco o skupenstvích a použitích kokosového tuku, další post o Lucy Minerals atd. atd.). A  protože jsem se opět přihlásila na půlmaraton a chtěla bych stáhnout deset minut ze svého osobáku, dávám taky do kupy tréninkový plán na nejbližší období. Nechápu, jak někdo může mít dlouhou chvíli! Mně by denně nestačilo snad ani 36 hodin :))


Pěkný pondělní večer!

neděle 14. října 2012

0 Na blogu právě...

... probíhá menší rekonstrukce. Na vině je aplikace LinkWithin, která se ukázala jako nevyhovující potvora se zatraceně tuhým kořínkem a jejich support desk jako ignorantská banda. Odstranění vyžadovalo kompletní smazání blogu a jeho opětovné uploadování. 

Vy, co sledujete můj blog přes síť přátel Google, se budete muset (chcete-li tak) připojit znova... Vaše virtuální já na mém blogu spolu s několika jinými maličkostmi nepřežilo razantní zásah.

Prosím o strpení, během půlhodiny by všechno mělo být v cajku.

Mějte se!

2 Co mi dělá radost...?

Třeba...

...stříbrotepectví aka vyrábění šperků ze stříbra.


Originální šperky jsou ze stříbra (925/1000) a...

pátek 12. října 2012

0 V čem běhám na podzim

Každé roční období je krásné a každé je vhodné pro pohyb. 
Neexistuje špatné počasí, jen nevhodné oblečení.

Na podzim a v zimě bojuju s nedostatkem světla, asi jako každý. Naštěstí končím práci pár dnů v týdnu poměrně brzy po poledni a tak se zatím můžu nabažit denního světla. Ovšem po změně času to bude oříšek... Dnes se opět dostanu ven až za tmy, protože odpoledne strávím v posilovně s několika klienty. Tentokrát jsou to dvě mladé slečny - studentky, které závodně hrají fotbal a potřebují poradit s pár kompenzačními cviky a složením stravy. Další dva klienty neznám, takže vstupní rozhovor bude trochu delší a bude zapotřebí trocha improvizace a dobrého úsudku. Mám ráda obé, plánované klienty i ty, o nichž moc nevím. Člověka to nutí mít neustále přehled a být ve střehu trochu víc než obvykle.

Ale zpět ke cvičení venku potmě... Mým hlavním požadavkem na podzim a zimu je bezpečnostviditelnost. Vidět a být viděna :) Nerada běhám po asfaltu, ale na podzim to přes týden nejde jinak, protože s čelovkou v lese běhám nerada. Osvětlení ve městě a okolí je prvotřídní, přesto hodně dbám na to, abych sama byla vidět. Jako řidič neznám nic horšího, než když se mi před autem objeví někdo, kdo má tmavé oblečení a žádné blikačky nebo reflexní vestu. Naštěstí je v obchodech už běžně k mání oblečení s všitými reflexními motivy, já si ještě navíc navlíkám reflexní pásky na ruce/nohy a reflexní klipy dopředu i dozadu. Chci být vidět ze všech stran! :)

A jaké oblečení na sebe? Především pohodlné. A nejradši funkční. Moje běžecké navrstvení je následující: 

Horní polovina těla: termoprádlo, tričko z funkčního materiálu, lehká větrovka (v případě deštivého nebo větrného počasí ji měním za softshell bundu, případně běžeckou "pláštěnku", která na fotce není). Když jdou teploty dolů, navlíkám rukavice a čepici. 

Dolní polovina těla: elasťáky s reflexy (nebo tenké šusťáky), bavlněné ponožky a samo sebou boty. 


A co vy, potkáváte běžce s reflexními prvky? 
Máte na sportovním oblečení rádi barvy? 

Přeji všem pěkný víkend!

čtvrtek 11. října 2012

5 Taky ke cvičení používáte mobilní aplikace?

Já jsem vyzkoušela dvě - Endomondo a RunKeeper. Obě jsou zdarma dostupné pro smartphony s androidovým OS (myslím, že obě vyřadují 2.2, ale to by dnes neměl být problém). Ke stáhnutí jsou v Google play. 


GPS hodinky jsem si dlouho chtěla koupit, ale z nějakého důvodu z nich vždy sešlo. Ani jeden z modelů, které jsou v současnosti dostupné, nesplňují moje představy (podobné je to se čtečkami e-knih). A ty, které vypadají slibně, jsou na můj vkus přehnaně drahé. A tak jsem to vyřešila GPS aplikacemi. S mobilem běhám od té doby, co jsem si v lese, pouhé 3 km od civilizace, zvrtla kotník a domů doskákala po jedné. Tréninkové aplikace mě nakoply a běhání (pohyb obecně) s nimi získalo jiný rozměr. Na závody bych uvítala ty hodinky, ale co se dá dělat.  Spoléhám na to, že tempo dokážu celkem dobře odhadnout, a obyčejný sporttester mi k mým potřebám zatím bohatě stačí. Jako první jsem vyzkoušela...:


středa 10. října 2012

0 Suplementy/sportovní výživa - ano či ne? (2. část)

Minulý článek o proteinových suplementech si přečetlo slušné množství čtenářů a tak se dnes vrhnu na gainer, s nímž mám taky zkušenosti.  

Gainer je synteticky vyrobený prášek sestávající ze sacharidů a bílkovin. Obvykle se vyrábí a prodává ve velkém balení (např. 4 kg) a je levnější, což ho na první pohled odliší od proteinových výrobků.  Najdete v něm i tuky (ve formě esenciálních aminokyselin) a někdy bývá obohacen o kreatin (který má povzbuzující účinky). Poměr sacharidů a bílkovin může být v různém poměru - třeba 50:50 nebo 70:30 ve prospěch sacharidů. Obecně ale pro gainer platí, že nejmenší možný podíl sacharidů bývá 50%. Gainer slouží k rychlému doplnění sacharidových zásob po tréninku, tzn. obsahuje "rychlé sacharidy", glukózu, fruktózu (jednoduché sacharidy) a maltodextrin (polysacharid). Ten je běžně dostupný v bramborách, rýži a obilovinách. Rychlé sacharidy dodané bezprostředně po tréninku mají za úkol vyčerpané svaly nabudit a zastavit jejich katabolismus (katabolismus = rozklad). Jinak místo udržování nebo budování svalů budete svaly ztrácet. 

úterý 9. října 2012

2 Strava pro sportovce i "sedavce"

Když jsem dělala kurz na osobní trenérku, věnovali jsme stravě a jejímu složení hodně pozornosti. Čímž nechci říct, že jsem výživový expert! Jen jsem se utvrdila v tom, že diety, kterými jsem se probírali (a které pro mě, neználka, byly docela fascinující) bývají neuvěřitelně univerzální a zjednodušené. Prostě musejí být srozumitelné a vhodné pro strašnou spoustu lidí. Vezměte si třeba LCHF, hit poslední doby. Kde je - obecně - ohled na individuální rozdíly ve výdeji? Kde je ohled na věk, způsob života? Na zdravotní stav? Není divu, že se víc a víc lidí uchyluje k výživovému poradci, který pak díky informačnímu chaosu rýžuje peníze od těch, kterým by jinak stačilo zapojit selský rozum. Navíc, diety bývají zoufale jednostranné. A mají ještě jednu nevýhodu - jakmile s nimi skončíte a začnete jíst normálně, máte kila zpátky. Plus nějaká navíc.

Chcete něco spolehlivého a naprosto zadarmo? 

Voilà, představuji vám obyčejný talířový model

Apetit mám dobrý :)

pondělí 8. října 2012

8 O ideálech krásy, o válečné rétorice, o mrkvi a jablku, o naběhaných kilometrech a o čísle bot

Jsem trochu perplex z toho, kolik lidí neustále řeší svoje jídelníčky a svou postavu. Jakoby jídlo a tloušťka byly všechno, okolo čehož se točí svět. Štíhlost jako kdyby byla jediným ideálem. Pro jedny. A pro druhé je ideálem vyrýsovaná štíhlost. Vyhlašuje se válka tukům, cukrům, tukovým prstencům. Do zbraně se povolávají (údajně lepší) alternativy jídla, které bývá běžně k dostání v supermarketech. Pohyb každý den je nutností. Pominu tyhlety pochybné strategie, protože...:  

... co pak, až dosáhneme své vysněné váhy? 


neděle 7. října 2012

7 Suplementy/sportovní výživa - ano či ne? (1. část)

Pokušení vyzkoušet sportovní výživu zažil, byť ne třeba hned podlehl, asi každý. Bodyfitnesky, kulturisté, atleti se netají preparáty, které jim pomáhají k získání svalů či úbytku váhy. Mnohé posilovny či fitness-centra mají na recepci vystavené suplementy určené k prodeji. L-Carnitin, proteinový prášek, aminokyseliny, gainery, kreatin, CLA... S přívlastky fat burner, lose it!, femme power, hardcore, booster, extreme, ... Prakticky před tím není úniku. 

Jsem hrdá na to, že jsem aktivní v posilovně, kde se žádné suplementy neprodávají. Žádné gainery, proteiny, kreatinové nápoje či tablety anabolického nebo hubnucího druhu. Je to v rozporu k naší policy. Naše fitko bylo založeno s tím, že pohyb, radost z něj a zdravý životní styl by měly být dostupné pro každého (tomu odpovídají i ceny permanentek), a že zdraví a kondice nerovná se suplementy. Na druhou stranu, absolutně nezakazujeme konzumaci suplementů v jakémkoli cvičebním sálu!  

Ne, suplementy opravdu nejsou důležité. 

sobota 6. října 2012

2 Znáte světlici barvířskou? A co bodlákový olej?

(varování hned na začátek - článek je dnes delší!)

Na olejích se mi nejvíc líbí jejích všestranná využitelnost. Chcete alternativu k olivovému oleji do salátů? Není problém. Chcete olej na smažení - takový, který snese vysoké teploty? Jak je libo. Potřebujete něco ke zmírnění ekzému, protože ostatní léky, co jste vyzkoušeli, zabraly jen krátce nebo vůbec? I tady vám pomůže olej. Nebo snad máte depku z vrásek? Oleje se vám budou hodit i tehdy. A co vlasy? Jsou jako roští? Hádáte správně, obraťte s k o-... No? Olejům. "Nenaolejuje-li Julie koleje, naolejuji je já sám." Hádám, že autor jazykolamu měl taky kuchyň plnou olejů a nevěda, co s nimi, začal přemýšlet o olejování kolejnic. Tak daleko jsem ještě ve své olejománii nedošla - olejuji jen jídlo, sama sebe a příbuzné, kteří (spíš které) potřebují vyléčit nějaký kožní neduh a kteří se na mě obrátí s prosbou o nějakou meducínu. Světe div se, oni jsou navíc ochotni zastupovat i pokusné králíky. Na zvířatech samo sebou netestuji. Mám na to rovnou lidi. 


pátek 5. října 2012

2 Co Šípková Růženka asi nevěděla

Třetina kolegů byla zkosena nachlazením nebo rovnou chřipkou a tak byl tento týden poměrně perný pro nás zbývající, a naopak vcelku odpočinkový pro studenty, kterým odpadlo pár přednášek. Já zatím úspěšně přežívám - nejen díky zázvoru, ale taky zásluhou šípků - šípkového čaje a šípkového prášku. Očkovací kampaň proti chřipce u mě nemá šanci ani letos...

Nezralé šípky

čtvrtek 4. října 2012

4 Hudba ke cvičení aneb jak vytvořit dobrý playlist?

Vy, kteří cvičíte za doprovodu hudby, jste určitě zaznamenali, jaký vliv na výkon volba hudby může mít. Pokud cvičíte ve fitku (aerobic, bodypump, step aerobic, zumba, afrodance, spinning, ...) - schválně se na výběr doprovodné hudby zaměřte. Je to pořád stejné tempo? Stejná hlasitost? Co interpreti? Žánr? Oslovil vás, nebo byste si podobný druh hudby radši odpustili?

Asi je vám jasné, že kromě dobrého instruktora je hudba jednou z věcí, kvůli které se lidé vracejí ve stejný čas na stejné místo, aby se zase s radostí zpotili. A je taky na instruktorovi, aby hudební mix byl záživný a aby splňoval kritéria pro určité fáze tréninkové lekce. Pokud si hudbu ke cvičení chystáte sami, asi tak děláte instinktivně (rychlé x pomalejší tempo, rytmus) i vědomě (výběr interpretů). Nakoukněte pod pokličku lektorům a namíchejte si sami ideální mix pro právě váš trénink. Dostanete k tomu i pár ukázek :)

Hudba + pohyb = výborná kombinace

úterý 2. října 2012

0 Lucy Minerals - poslední šance tvářenkám

Zmínila jsem, že tvářenky od LM na mě moc nezapůsobily. Při poslední masivní akci jsem přesto vsadila vše (no, všechno ne, jen 20 dolarů) na jednu kartu a koupila sadu sestávající z tvářenky, MMU a stínu. MMU jsem si tentokrát nechala namíchat a jako obvykle jsem spokojena. Především s odstínem, protože kvality MMU od LM jsem tu už opěvovala. Balení doznalo oproti dřívějšku také změny. Hmotnost je stejná, ale kelímek je štíhlejší a vyšší. Líp se mi vejde do kosmetické taštičky.  

Moje spolehlivé duo

pondělí 1. října 2012

2 Tohleto nemůžu nezmínit...

Se zpožděním jsem si dnes přečetla o úctyhodném výkonu Roberta Marchanda, 101-letého sportsmana, který se před čtyřmi dny posadil na kolo a nejenže ujel 100 km, on dokonce i vytvořil světový rekord ve své kategorii :-) 

Před lidmi jako on smekám! Čilá mysl, cílevědomost spojená s hravostí, zájem o okolní dění a skromnost, tahle kombinace se dnes jen tak nevidí. I jeho životní postoj je mi velice blízký - nic si neodpírat, ale dělat tak s mírou.

Robert Marchand při svém světovém rekordu
(27. září 2012)
 Tak ať Vám to šlape i nadále, pane Mancharde!


Články o výkonu R.M.:



0 Podzim a zima - můj čas pro doplňky stravy

Hezký první říjnový den! U nás leje jako z konve, je šedivo a nevlídno. Doma je po přestěhování všechno v cajku. Chybí jen pár drobností, ale ty dokoupím během tohoto a příštího týdne. Pěkně jsme si však o víkendu mákli; montování knihovny, věšení záclon a vrtání poliček do zdi se málem vyrovnalo pernému tréninku v posilovně :-)  

Protože podzim je už dávno tady a zima je taky neodvratitelná, vybavila jsem se doplňky stravy jako každý rok. Ráda využívám tahleta studená roční období k regeneraci těla; starám se o sebe pečlivěji než v jiných měsících, abych zase po většinu roku byla fit. 

Myslím si, že péče zvnějšku je v porovnání s péčí zevnitř zanedbatelná, sázím mnohem víc na "vnitřek". Vnějšek chápu jako odraz vnitřního stavu těla. Tím nemyslím jen tělesno, ale i duševno. Dekorativní kosmetiku používám ráda, ale není pro mě všespásná.
Na klouby a chrupavky, na vlasy, na vrásky, na nehty.